По последни изследвания между 500 000 и 2 000 000 души в света всяка година стават жертва на трафика на хора.

Това заяви по време на Първата национална конференция на магистратите в България прокурорът от Върховната касационна прокуратура Евгени Диков, цитиран от БНР.

От доклада на Диков става ясно, че според центъра за превенция на международната престъпност към ООН годишните незаконни печалби в глобален мащаб, в следствие на трафик на хора, са между седем и осем милиарда долара, което е сравнимо единствено с незаконните печалби, натрупани от световния трафик на наркотици.

Този факт според Диков е достатъчен, за да се направи изводът, че международната организирана престъпност се стреми да контролира все по-пълно трафика на хора.

Трафикът на хора според прокурора създава рискове за всяка страна; сред тях са дестабилизацията на пазара на труда, растеж на организираната престъпност, икономическа дестабилизация чрез прането на пари, растеж на корупцията в публичния сектор, "купуване" на политическо влияние, дестабилизация на инвестициите.

Според Сава Петров от окръжната прокуратура в Пловдив при разследването на престъпления, свързани с трафика на наркотици, трябва да се активизира ролята на наблюдаващия прокурор при планирането и ръководството на разследването. По думите му особено значение имат първоначалните и неотложни следствени действия.