След PCR тестовете 8 са заразените с COVID-19 в дома за възрастни хора в Казанлък. Това съобщи РЗИ Стара Загора. Заразените от персонала са изолирани за 14 дни в домашни условия. В социалното заведение е извършена крайна дезинфекция. В лабораторията са донесени още 13 проби за диагностика с PCR тестове от Дома за стари хора № 1 в Казанлък. Общият им брой става 49.

След постъпила информация за наличие на симптоми за COVID-19 при двама от настанените в Дома за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора, Регионалната здравна инспекция започна на 18 ноември изследвания с бързи антигенни тестове. При направени 88 на част от домуващите, положителните резултати, отчетени при 8 от тях, са потвърдени с PCR тестове.

42 души от дома за стари хора в Казанлък са с COVID-19

42 души от дома за стари хора в Казанлък са с COVID-19

Никой от тях няма симптоми

На 19 ноември са направени още 88 бързи антигенни теста на домуващи, 7 от тях са положителни. Взети са проби за диагностика с PCR тестове. Изследванията на персонала ще се направят на 20 ноември. Във всички помещения е извършена крайна дезинфекция. Заразените са изолирани в стаите си и достъпът до тях на други домуващи е забранен.

Във връзка с възникналите епидемични ситуации, РЗИ - Стара Загора издаде предписания до директорите на двете социални заведения, с копия до кметовете на съответните общини, с конкретни противоепидемични мерки за изолация на позитивните, извършване на дезинфекция и носене на лични предпазни средства.