Снимка: Еmaxpress
15-годишният ученик от Каварна, който беше приет с диагноза "свински грип" на 26 октомври в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, е починал.

Така жертвите на новия грип в България стават осем.
Новината потвърди началникът на отдел "Контрол над заразните болести в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве Светла Станева.

Детето е лекувано последователно в ДО МБАЛ "Св. Анна" - Варна от 22 октомври до 25 октомври, в МБАЛ "Св Марина" ДОИЛ от 25 октомври в 10.30 ч. до 3 ч. на 26 октомври и в МБАЛ „Св Марина" КАИЛ от 26 октомври.

То е било лекувано с антибиотици и „Тамифлу".

Това е първият смъртен случай от заразен с вируса AH1N1 в морската столица.

Не се налагат извънредни мерки във връзка с бързото разпространение на вируса АH1N, заяви за радио Варна директорът на Регионалния център по здравеопазване д-р Веселин Балкански.
Поредното заседание на кризисния щаб по грип и остри респираторни заболявания във Варна е от 14,00 часа.

175 000 вече болните от грип у нас. Специалистите предупреждават отново:

                                Още...

Втори пациент с грипния вирус A /H1N1/ почина в петричката болница. Това е 52-годишен мъж, за когото медиците от града уверяваха, че е в добро и стабилно състояние. От болницата отказват повече информация по случая, съобщи БНР.

Според близки на починалия, той се е чувствал сравнително добре до събота, когато внезапно състоянието му се е влошило, а часове по-късно е починал.

Паника е обхванала жителите на Петрич след втория смъртен случай. Преди 5 дни в същата болница почина 27-годишен мъж.

Междувременно стана ясно, че в момента в реанимацията на бургаската болница има двама души, които са с усложнения след заразяване с грипния вирус АH1N1.

Това е 36-годишната бременна пациентка, приета на 22.10 във "Вътрешно отделение" и преместена на 25 октомври в реанимацията. Състоянието й се е влошило, а плодът е починал.

В момента тя е с тежък белодробен сепсис. Предстоят консултации със специалисти с оглед вземане на решение за по-нататъшни грижи и лечение.

В реанимацията е приет в критично състояние и 32-годишен мъж, който е поставен на командно дишане. И той е дал положителна проба за АН1N1. Мъжът е постъпил в събота, като преди това три дни е бил лекуван във "Вътрешно отделение" от двустранна бронхопневмония.

"Въпреки най-модерното антибиотично и антивирусно лечение и бързата реакция на лекарите, състоянието на мъжа се е влошило, тъй като късно е потърсил лекарска помощ", съобщи изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас АД доц. д-р Стефан Станчев. Мъжът е на апаратно дишане, в тежко и критично състояние.

Припомняме, две жени, които са били в контакт с починалата от остра дихателна недостатъчност 33-годишна пациентка от Айтос, също с положителни проби за АН1N1, се лекуват успешно и са вън от опасност. Жените са в добро състояние.

Лекарите напомнят, че при първи симптоми на неразположение пациентите задължително трябва да търсят лекарска помощ, за да може да се реагира бързо и своевременно.

Болните не трябва да прибягват към самолечение, защото то може да доведе до риск за здравето им и усложнения.

210 на 10 хиляди българи са били с грип или остра респираторна инфекция към средата на миналата седмица. Това съобщи националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова.

Тя обаче подчерта, че в тази цифра не са включени хората, които са решили да боледуват у дома и не са посетили личния си лекар. По-късно днес ще бъде обявена последната информация за нивото на заболеваемостта в страната.