Лекари в Токуда спасиха двама пациенти със смъртоносно усложнение на свински грип. Приложеният комплексен метод на лечение в реанимация и пулмология спаси живота на мъж и жена с респираторен дистрес синдром.

Рядко използван метод на лечение приложиха реаниматорите в МБАЛ "Токуда Болница София", за да спасят живота на двама пациенти в изключително тежко състояние в следствие на най-тежкото усложнение на вируса АH1N1. 

Често свинския грип протича без или с леки усложнения, но в някои случаи при хора в млада и средна възраст предизвиква респираторен дистрес синдром. Това е сериозно увреждане с над 58% смъртност, при което белият дроб спира да функционира заради запълване на алвеолите с течност.

"Повече от две седмици пациентите бяха в критично състояние в резултат на развитото усложнение. Чрез комплексно лечение и авангардна техника за апаратна вентилация успяхме да стабилизираме състоянието им",  съобщи д-р Георги Симеонов, началник на отделението по Анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ "Токуда".

49-годишният пациент е транспортиран по спешност от МБАЛ Сандански с реанимобил на Токуда в тежко състояние. Над 2 седмици продължава борбата за живота му в Централна реанимация, след което - в  Пулмологията  на японската болница.

Две седмици по-рано по същия път преминава и 58-годишна жена от София. И двамата вече са изписани в добро здравословно състояние и продължават да бъдат наблюдавани.

"За щастие всички болни, постъпили в Токуда с доказан или суспектен пандемичен грип са лекувани успешно. Можем да се похвалим, че до момента нямаме смъртен случай, дължащ се на вируса АH1N1", съобщава д-р Наталия Стоева - ръководител на сектор Пулмология към отделение по Вътрешни болести в Токуда.

За първия пик на грипната епидемия тя и екипът й лекуваха над 35 души с усложнен доказан свински грип.