Първи смъртен случай от свински грип бе регистриран в Македония, съобщи частната телевизия "Сител", цитирана от AFP. Починалият е 32-годишен мъж, който бил настанен преди два дни в Клиниката за инфекции в Скопие с тежка пневмония. 55-годишна жена е в същата болница в критично състояние.

До момента в Македония са регистрирани стотина случаи на заболели от новия грипен вирус A (H1N1), отбелязва АФП.

Министърът на здравеопазването Буяр Османи уточни, че представители на швейцарския фармацевтичен гигант "Новартис" са очаквани в Скопие, за да обсъдят кога ваксината срещу свинския грип ще бъде доставена в Македония.

Унгарските здравни власти обявиха грипна епидемия в страната поради вълната от заразяване с вируса А(H1N1), който властите се опитват да ограничат чрез използването на произведена в страната ваксина.

Миналата седмица 22 000 души са проявили симптомите на вируса, което е увеличение с 32% в сравнение с предишната седмица.

В момента 172 души са хоспитализирани поради вируса А(H1N1), който взе седем жертви в Унгария от юли досега. Унгарското правителство започна през октомври програма за доброволно ваксиниране на населението и до този момент 11% от близо 10-те милиона унгарски жители са се ваксинирали.

Унгария произвежда собствена ваксина "Fluval P", която е получила разрешение с ускорена европейска процедура.