НИС на СДС се запозна с проблемите на незаконното изсичане на горите в България. Според коалиционния партньор на СДС Яне Янев фактите са потресаващи и както ги определят лесовъдите можем да говорим за “вандалски горолом”.

Цифрите: За последните 15 години около 80% от крайречните и равнинни гори са почти напълно унищожени; за последните няколко години са опожарени над 500 хил. хектара; годишно незаконно се изсичат около 3 млн. кубика дървесина; всеки ден се унищожава гора с площта на почти 100 футболни игрища; само за миналата година от сивата икономика в горския сектор от държавния бюджет са отклонени над 100 млн. лева.

Лесовъди от цялата страна, каза земеделският лидер, са споделили и факти за бракониерство и за незаконно концесиониране, и за нарушения в териториите на националните паркове.

Янев е възложил на юридическия екип на БЗНС, оглавяван от Атанас Железчев, спешно да подготви документ във вид на сигнал, който да бъде внесен утре или вдругиден при главния прокурор на републиката.

Проектът “Супер Боровец” е дело на хора от различно политически партии, обединени от общата цел да се обогатят, продължи темата Владимир Топчийски от неправителствената организация “Еко Рила”.

Хората добре са си направили сметката, че в безвремието и беззаконието, в което живеем трябва да направят нужното, за да заграбят тази безценна природа и да я префасонират по начин, угоден само за тях, заяви екологът. Според него така губим нещо, което ни поставя далеч преди всички страни в Европа, а именно девствената природа.