Средно по девет безработни се състезават за едно свободно работно място. Това сочат новите данни на Агенцията по заетостта към декември 2020-а година, съобщи БНР.

Главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира, че няма толкова свободни работни места, колкото има освободени лица. Най-много освободени за месец декември има в сектора на услугите, от сектор "Търговия", "Ремонт на автомобили", "Хотелиерство и ресторантьорство". Най-голям процент са тези, които са хора над 50 години. Най-много са регистрираните със средно образование, след това със средно професионално.

Сериозен превес на безработните над започналите работа от началото на година

Сериозен превес на безработните над започналите работа от началото на година

Над 8000 са беразботните само от началото на февруари

Най-силна е конкуренцията в област Търговище, където 24 души се борят за една вакантна позиция, а най-малко са в област Русе - по четирима. Данните на агенцията по заетостта показват, че за периода януари-декември 2020 година новорегистрираните в бюрата по труда са малко над 414 000 души в цялата страна. За сравнение за цялата 2019 г. те са близо 303 000 души, което означава годишен прираст на безработните от почти 37 процента.