Само за един месец са загинали 90 души при катастрофи.

Статистиката на МВР отчита, че всеки ден през юли месец двама душиса намерили смъртта си на пътя.

Общо 816 са ранените при пътнотранспортни произшествия в страната.
Тъжната статистика продължава и в първите дни на август месец, когато до 11 август с 11 загинали и 317 ранени при 259 катастрофи.

От Пътната полиция отчитат, че напоследък са зачестили пътнотранспортните произшествия с особено тежки последици
Само през последните дни са станали и редица пътнотранспортни произшествия с по двама и повече загинали.

Според анализите летните ваканционни месеци, през които движението по основните пътища в страната е най-интензивно и конфликтно (юли, август и септември) са с най-голям брой загинали и ранени.

Най-интензивно е движението по основните пътища - главно към южното Черноморие, транзитният трафик по направленията ГКПП-Калотина - ГКПП- Кап. Андреево, Видин- София - Кулата; Дунав мост - Плевен - София - Кулата; Дуранкулак-Варна-Бургас.

Други фактори, които влияят негативно на обстановката по пътищата на страната са движението на селскостопанска техника и по основните пътища, най-често без сигнализация; управлението на мотоциклети и мотопеди от неправоспособни.

Освен това през летните месеци са зачестилите случаи на управление на автомобили от неправоспособни и употребили алкохол водачипо третокласните и общински пътища и в курортните райони. Това са най-често младежи, посочват още от МВР.

В страната като цяло от началото на годината за първите седем месеца на 2009 г е налице увеличаване на аварийността спрямо същия период на 2008 г.

За юли месец по области тенденцията е следната:

  • Пазарджик - увеличение на загиналите с 13,
  • Ямбол - с 11загинали повече, което е резултат от тежкия инцидент с автобус, при който загинаха 17 души-пешеходци
  • Габрово - с 5
  • В. Търново, Добрич и Русе - с по 3
  • Монтана - с 2.

В областите Русе, Добрич, Пловдив, Бургас, Враца и Перник отчитат увеличение на брой на тежките катастрофи и ранените на пътя.

На Главна дирекция "Охранителна полиция" е разпоредено да засили контрола над неправоспособните и шофьорите, управляващи след употреба на алкохол.

Ще се акцентира на проверките по третокласната и общинска пътна мрежа - приоритетно в тъмната част на денонощието.

На всеки сигнал от граждани и шофьори, подаден на тел. 112 и 166 за нарушения на правилата за движение, ще се реагира своевременно.