В 14.08 часа премиерът Симеон Сакскобургготски започна обявяване на предложенията си за промени в българското правителство, които в сряда - 23 февруари, ще бъдат гласувани он парламента

• Туризмът минава към министерството на културата. Божидар Абрашев пада, НДСВ-депутатът Нина Чилова става министър на културата и туризма
• Настоящият енергиен министър Милко Ковачев поема министерството на икономиката от Лидия Шулева >>> вж. брифинга на Ковачев
• Шулева става шеф на предизборния щаб на НДСВ и започва да изработва икономическата управленска стратегия на НДСВ за периода 2005/10 >>> вж. изявлението на Шулева
Мирослав Севлиевски ще е новият министър на енергетиката
• Земеделският министър Мехмед Дикме си отива, заместен от настоящият зам.министър Нихад Кабил

Това бе съобщено в присъствието на министрите от кабината, политическото ръководство на НДСВ и ръководството на ПГ на НДСВ.

Самият премиер определи рокадите като дългоочаквани и оправда забавянето им със своето желание решенията да се вземат консенсусно.
Това не винаги се случва в очаквания момент, каза премиерът.

В ресора на културното ведомство вече ще влиза и туризмът, обяви премиерът. Според него двете сфери имат огромен потенциал и могат да спомогнат взаимно за бъдещото си развитие.
Това е една визия, която надхвърля месеците до края на мандата, допълни Сакскобургготски.

Той обяви още, че Лидия Шулева ще бъде натоварена да подготви икономическата програма на партията за периода 2005-2010, която нарече управленска програма и да оглави предизборния щаб на НДСВ.

Премиерът пожела да разсее появилите се напоследък “немалко спекулации” и съобщи, че вицепремиерът и министър на икономиката е подала оставката си още на 26 януари тази година.
Той обаче е бил “изненадан и натъжен” и я е приел едва при третото й настояване.

Три принципа са залегнали във философията на министерските рокади – приемственост в дейността на ведомствата, придържане към европейските изисквания и отговорност за поетите ангажименти към партньорите от либералния алианс, каза министър-председателят.

Аудиторията на news.bg поиска да си тръгнат министрите:
 • Абрашев - 19.3%
 • Церовски - 9.8%
 • Шулева - 4.7%
 • До тези промени се е стигнало след консултации между партньорите НДСВ, ДПС и “Новото време”, като са взети предвид и важните моменти, които предстоят до края на мандата и на парламента, и на правителството, уточни той.

  Симеон Сакскобургготски благодари на министрите, които формално напускат екипа, но в който според думите му, те ще останат със своите чувства.

  Както бе обявено в началото на краткия му брифинг, той отказа да отговаря на журналистически въпроси.

  Премиерът е съкратил времето на престоя си в Брюксел, за да може в сряда сутринта да присъства на заседанието на парламента, където първо ще бъде гледана кандидатурата на Борислав Великов за председател на 39-то Народно събрание, а веднага след това – предложените структурни и персонални промени в правителството, съобщи говорителят Димитър Цонев.

  НОВИТЕ МИНИСТРИ

  Нина Стефанова Чилова
  Дата на раждане 19 юли 1972 - Видин Професия юрист, специалност Право, Икономика
  неомъжена
  депутат от ПГ на НДСВ от видински избирателен район
  Член на:
  Kомисия по бюджет и финанси
  Комисия по транспорт и телекомуникации
  Делегация в парламентарната асамблея на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - Заместващ представител
  Председател на Временна анкетна комисия за проверка на междуправителствените споразумения за кредити, отпуснати на страни от третия свят - произхода на кредитите, целите на предоставяне и времето, когато това е осъществено; държавите кредитополучатели; действията на правителствата от 1990 г. насам по събиране на вземанията на Република България, произтичащи от тези споразумения

  Нихат Тахир Кабил е роден на 5 декември 1962 година в село Подайва, община Исперих, област Разград.
  Завършил е Висшия селскостопански институт, сега Аграрен университет в Пловдив като инженер-агроном. Специалист по растениевъдство и фуражно производство.
  Професионалния си път започва като главен агроном в ТКЗС – с. Бъзовец, област Русе. Развива частен бизнес в областта на консултантските услуги и търговията с пестициди, торове и семена.
  Бил е на различни ръководни длъжности в зърнопреработвателни и консервни предприятия от частния сектор. Владее турски и руски език. Ползва английски. Женен, с едно дете.
  От 23 август 2001 г. Нихат Кабил е назначен за заместник–министър на земеделието и горите с ресор “Структурна политика, поземлени отношения, хидромелиорации и поливно земеделие”.

  Мирослав Петров Севлиевски
  Дата и място на раждане: 18 януари 1965 г. - Троян
  Образование: висше - Софийски университет “Св. Климент Охридски” - бакалавър по география (1985 - 1990), магистър по туризъм (1990 - 1992)
  Област, в която работи: модерните механизми на парламентарната демокрация, партийно строителство и политически взаимоотношения, изборни кампании и законодателство в тази сфера, участие на гражданското общество в политиката
  женен с една дъщеря
  Професионален опит: - Изпълнителен директор на Cresta Marketing S.A. (април 1995 – май 2001). Фирмата съветва различни западни компании за приватизационния процес в България, изследва и анализира над 100 български публични компании.

  Изпълнителен секретар на БСЧИ - април 1990 – юни 1994 г., национален секретар на Българско сдружение за честни избори (БСЧИ) - юни 1994 – април 2001

  Опит в неправителствения сектор: Създател на първата и най-голяма организация в България за наблюдение на национални парламентарни избори и за паралелни преброявания – Българско сдружение за честни избори.
  След изборите на 10 юни 1990 г., когато в паралелното преброяване на гласовете се включват 10 000 доброволци, БСЧИ се трансформира в постоянно действаща неправителствена организация за гражданско обучение в неизборните периоди и за изборен мониторинг.
  Организацията има офиси в 28 региона в страната, участва и в международни организации. Участва в изграждането на демократични институции и в организирането на избори в Албания, Бангладеш, Южна Африка, Грузия, Русия, Румъния, Перу, Никарагуа и още много други държави.