Новият председател на АБВ Константин Проданов заяви, че партията му остава малцинство в борбата за премахването на плоския данък.

"Данъчната политика е много важен елемент от икономиката. В България в момента действа така нареченият плосък данък и като цяло съотношението косвени и преки данъци у нас е най-високо от целия ЕС - 65 към 35 процента, горе долу", заяви Проданов пред Фокус.

По думите му това е много асоциално, понеже косвените данъци товарят пряко най-бедните и уязвими слоеве от населението, а плоския данък без необлагаем минимум няма аналог в Европа.

"Има го в страни като Грузия и Монголия. Аз със сащисване буквално реагирах, когато чух , че вчера БСП са се отказали от идеята си да борят плоския данък", каза лидерът на АБВ. Според него така партията му ставала малцинство в защита на тази "традиционна и автентична лява кауза".

БСП завиват към плоския данък

БСП завиват към плоския данък

С най-добрата данъчна система сме в момента, призна Борислав Гуцанов

Проданов е категоричен, че ще се борят докрай и няма обяснение защо от БСП се отказват. Той заподозря, че може би се разчиства пътят за една голяма коалиция с ГЕРБ и една по една се премахват пречките.

Според лидера на АБВ плоският данък трябва да отпадне и да се създаде една умерена прогресивна скала, може би тристепенна.

Проданов подчерта, че държавата трябва да създаде инвестиционен фонд, който да подпомага бизнеса и въвеждането на иновации и нови производства.

В заключение Проданов категорично опроверга, че има различия за управлението с доскорошния лидер на АБВ Георги Първанов.