Адвокати от цялата страна излязоха на протест в столицата. Те искат оставката на Висшия адвокатски съвет, съобщи БНР.

Според тях ръководният орган на адвокатурата не защитава професионалните им интереси и затова трябва да бъде сменен.

Заради отказа на Висшия адвокатски съвет да се оттегли, малко след 10 часа адвокати от Пловдив, Стара Загора, Хасково, Благоевград, Смолян и София, обединени в Инициативен комитет "За промяна", затвориха малката столична уличка "Калоян", където заседава ръководството на адвокатура.

Гешев: Никоя държава не може да се пребори с престъпността

Гешев: Никоя държава не може да се пребори с престъпността

За първите пет месеца са образувани над 550 досъдебни производства

Освен оставка на Висшия адвокатски съвет, те поискаха и оставката на главния прокурор Иван Гешев, заради последните действия на държавното обвинение, който се критикуват и на продължаващите над две седмици протести.

Според адвокат Грета Ганева вчерашното решение на Конституционния съд, според което всеки редови прокурор може да разследва главния е една голяма възможност:

Адвокат Елена Радева от Смолянската адвокатска колегия заяви, че отдавнашна политика на Висшия адвокатски съвет е да неглижира различните гласове. Когато при прокуратурата виждаме ежедневно погазване на върховенството на правото и когато адвокатурата е мълчалива и неединна, балансът е нарушен. Това се отразява върху състоянието на цялото общество, заяви Радева.