Започват проверки на коледните елхи, които ни продават за празниците.

Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат пластмасова контролна пластина със сериен номер, пояснява инж. Николай Пиронков, началник наотдел "Контрол по опазване на горските територии и защита от пожари" в Изпълнителна агенция по горите на днешната проверка на пазара "Димитър Петков" в София.

Пластините са за еднократна употреба. Сериите и номерата им се вписват в превозните билети, придружаващи коледните елхи, когато те се транспортират от мястото на добив до търговската мрежа. Пластините могат да бъдат бели с правоъгълна форма и жълти с овална от едната страна форма със серия и шестцифрен номер. По този начин всяка елха може да бъде проследена от къде идва и има ли съответното разрешително за добив, допълни инж. Пиронков.

Поставянето на пластините не е задължително за елхите, които са със закрита коренова система- т.нар. контейнери.

Глобата, която се налага за незаконна елха, за физически лица е от 50 до 3 000 лв., а за юридически лица - от 100 до 5 000 лв.

От ИАГ съобщават, че днес не са били установени незаконно добити коледни елхи, които да се предлагат за продажба.

През миналогодишната коледна кампания са били конфискувани около 500 незаконно добити коледни дръвчета, които бяха предоставени с благотворителна цел за ползване на училища и детски градини.

Изпълнителна агенция по горите призовава в случай на съмнение за незаконна търговия, да бъде подаден сигнал на тел. 112, за да се предприеме незабавна проверка.