Агенцията по горите спира всички назначения и дава бонус от 100 лв. на месец, съобщава БНР.

Целта е по този начин да се стимулират съвестните горски инспектори и да се прекъснат зависимостите между големи дърводобивни фирми и контролните органи.

Статистиката за проверки и нарушения показва, че на всеки сто проверки горските докладват две нарушения, но на всеки четири -пет контролни проверки на терен ръководството на агенцията установява също две нарушения.

Директорът на Агенцията по горите съобщи за натиск върху него "отгоре"

Директорът на Агенцията по горите съобщи за натиск върху него "отгоре"

Българската гора - под натиска на комерсиалния интерес

Над 30% пък е ефективността при проверките по сигнали в гражданската платформа "Защити гората". Това сочи, че са нужни драстични промени.

Агенцията временно спира всички назначения, за да прецизира кадровата си политика. Тя ще изисква по-висок образователен ценз и ще гарантира по-добро заплащане, което да привлече и задържи добросъвестни служители.

От специализиран фонд ще се дават допълнително по 100 лв. на най-добрите горски инспектори. Бонуси обаче няма да има при тенденциозно написани актове без доказани нарушения.

Обвързаности с местните фирми и власти ще се елиминират с по чести дотации на контролните екипи в различни точки на страната.

Шефът на ИАГ: Всички горски са принуждавани да участват в схеми

Шефът на ИАГ: Всички горски са принуждавани да участват в схеми

Смяната на директори на горски стопанства - безсмислена, без промяна в системата