Не е толкова страшно положението в българските гори. 1000 дървета не са проблемът на българската гора, тя нараства по площ, запас, през последните 5 години е нараснала с 500 000 декара заради земеделските гори, доставени от хората и даже по възраст продължава да расте. Това заяви пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев.

По 14 млн. кубика нараства на година гората, с незаконната сеч ползваме 9 милиона кубика.

Официалните данни за последните 5 години - от 25 000 нарушенията паднали на 17 000, задържаната незаконна дървесина от 35 000 кубика преди 5 години последната година е паднала до 15 000 кубика. Нарушенията спадат, въпросът е защо хората имат чувство, че горите се изсичат, поясни Дунчев.

Причината за това е, че част от нарушенията се прикриват заради политически и корупционен натиск. Има много сигнали, в които се казва "Не смеем да напишем един акт, защото ни плашат с уволнения". Страхът е, че ще ги уволнят преки ръководители, които ще бъдат уволнени от тези над тях", каза той.

Шефът на ИАГ: Всички горски са принуждавани да участват в схеми

Шефът на ИАГ: Всички горски са принуждавани да участват в схеми

Смяната на директори на горски стопанства - безсмислена, без промяна в системата

Другата причина за спадане на сечта - европейски механизми за контрол на горите, телефон 112, снимков материал. Всичко това доведе до възможността хората да подават сигнали и да изолират корупционния фактор, добави още шефът на ИАГ.

По думите му българската гора е под натиска на комерсиалния интерес и води до климатични промени, изчерпани ресурси. Това се случва в България, но в по-малки мащаби, отколкото в Европа, категоричен е той.

В каква част участват горски служители - няма как да има нарушения без тяхно знание, каза шефът на ИАГ.

3200 служители по горите има у нас, те охраняват около 10 000 декара. Много често незаконните практики не са свързани с отсичане на дърво, а с кражба, коментира Александър Дунчев.

Повечето случаи на търговете са нагласени, няма наддаване, всички фирми са се разбрали, играят заедно, после тази фирма отива на терен и си изкарва незаконните схеми, без да е отсечено незаконно нито едно дърво, поясни той.

Това, което ИАГ прави, е създаване на системи за прозрачност, обясни шефът на агенцията. Системата е пробита, икономическа обвързана, единственият начин е обществото и чрез подаване на сигнали, горите да са на уеб карти, като целта е да се елиминира корупцията, смята той.

Сменени са шефове на държавни горски предприятия

Сменени са шефове на държавни горски предприятия

Със заповед на министър Христо Бозуков

Най-тревожно е състоянието на старите гори - над 100 г. - те пазят водата, задържат въглеродния двуокис, кражбите там обаче са най-лесни, отсичането на едно такова дърво струва 200 лв.

Министърът издаде заповед за изсичане с 30% по-малко на старите гори, съобщи Александър Дунчев.

Сечта в земеделските земи се оказват страхотен проблем, те са 10% от всички и няма законов механизъм за защита и стопанисване, служителите, прокурорът, кметът нямат право да издадат заповед, законът е безконтролен, анализира Дунчев.

Не е проблемът горският, секачът, проблемът е възложителят, отгоре са политиците, отдолу са изпълнителите. Ако някой се опита да спре незаконна кражба, бива уволнен, даже и върху мен има натиск. Изправяйки се срещу истинските причини за изсичане на горите, всеки момент може да се опитат да ни злепоставят, да ни направят номер и да ни поставят в неудобна ситуация като пречещи, които трябва да бъдат махнати, възмути се директорът на Агенцията по горите.

Едното от законодателните решения на министъра по земеделието е да няма мерки за гонене на секачите, а за наказване на стопаните - кметът, директорът на горското, частният дърводелец, съобщи още той.

Няма един акт на кмет, собственик, а на секачи и горски - на които няма какво да им се вземе, тръгват си от България и скоро няма кой да работи в горите. Вината е нагоре, категоричен е Александър Дунчев.