Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска извънредно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което да бъде обсъден пакет от мерки за подпомагане дейността на предприятия - износители от отрасъл „Машиностроене", съобщиха от асоциацията.

Въпреки общото разбиране, че икономическата криза засяга главно експортно ориентираните фирми поради срива на външните пазари, у нас не са предприети конкретни антикризисни мерки за този отрасъл. Машиностроенето е един от най-силно засегнатите сектори. За една година броят на заетите в отрасъла е намалял от 143 000 души на 114 000, като на места той е под технологичния минимум.

Машиностроенето се характеризира със сложни производствено-технологични връзки, които, веднъж нарушени, се възстановяват трудно, поради което и фирмите излизат най-мъчително от кризата.

АИКБ се присъединява към позицията на Българска браншова камара „Машиностроене", НСФ „Метал - електро" към КНСБ и СФММ към КТ „Подкрепа" , които предлагат като осъществима и реална мярка държавата да поеме за срок от шест месеца осигурителните вноски на работещите в експортно ориентираните фирми, при условие че ръководството на фирмите няма да съкращава персонал. Разработени са и критерии, в съответствие с които да бъде оказвана държавната подкрепа. Алтернативно, при невъзможност предложената мярка да бъде реализирана в краткосрочен план, се предлага промяна в постановление ПМС 44/2009 в тази посока.

Председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев определя в писмо до председателя на НСТС Симеон Дянков - вицепремиер и министър на финансите, ситуацията като спешна. В подобни случаи, според Правилника за организация и дейността на съветите за тристранно сътрудничество, заседанието трябва да се свика не по-късно от 5 работни дни от датата на постъпване на искането, а именно - на 8 октомври. Правилникът дава възможност, при постигнато съгласие между социалните партньори и правителството, проблемът да бъде разгледан в оперативен порядък на заседанието на НСТС днес.