С 8% се е увеличила събираемостта на задълженията от „Топлофикация - София" след предприетите мерки, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Той припомни, че освен че е въведена онлайн проверка на сметките на потребителите, е започнало и ефективно сътрудничество със Софийски районен съд за съдебно събиране на задълженията.

По думите на министъра има положителен резултат и от кампанията за разсрочване на стари задължения. 3000 споразумения за разсрочени плащане на месец се сключват между „Топлофикация - София" и потребителите, обясни Трайков.

Във връзка с по-добрата работа на топлофикационните дружества министерството подготвя промени в Закона за енергетиката.

Например, при нова сграда е необходимо съгласието на две трети от живущите за присъединяване към районната топлофикация. Според министъра поне толкова трябва да е гарантираното плащане към дружеството.
В предложението на МИЕТ за промени в закона е предвидено, ако една трета от потребителите в дадена сграда не си плащат сметките, от топлоподаване ще бъде лишена цялата сграда.
Тази мярка ще важи и за стари сгради, обясни още министър Трайков.

Той уточни, че това е временна мярка. За какъв период ще важи не е ясно все още обаче.

Предвижда се в закона да се даде правото на потребителите сами да избират собствеността на топлинните уреди. Също така, етажната собственост, при смяната на уредите за отчитане, ще може сама да избира топлинния счетоводител.

Има и идея да се въведе лятна цена за топлата вода. Дали тази цена ще бъде по-висока или по-ниска в сравнение с другите сезони все още не е ясно.

Най-рано проектът ще влезе в Министерски съвет до началото на юни месец.