Ако обществото ни иска да има спешна медицинска помощ, то трябва да намери начин да ни уважава и пази, защото работим под невероятен стрес и сериозен кадрови дефицит. С всеки напуснал спешен медик ще нарастват закъсненията за оказване на спешна медицинска помощ, което понякога ще бъде фатално за абсолютно невинни пациенти.

Баща и син пребиха лекарка от спешното в Пазарджик
Обновена

Баща и син пребиха лекарка от спешното в Пазарджик

Набит е и охранител в болничното заведение

Това се казва в обръщение на Управителния съвет на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ (НАРСМП) до здравния министър Петър Москов и медиите във връзка с поредния побой над лекар.

Припомняме, преди три дни лекарка и охранител в спешното отделение на пазарджишката болница бяха пребити от баща и син. Пострадалата д-р Гергана Анчева получи сериозни наранявания. Тя е настанена в отделението по неврохирургия на болницата. Набитият охранител е освободен за домашно лечение.

След нападението д-р Гергана Анчева е с мозъчно сътресение и загуба на слуха с едното ухо и е обвиняема от нападателите си за нанесена им според тях обида. Дори д-р Анчева да е нанесла вербална обида на обвинителите си, в което не вярваме, това не оправдава физическата агресия, извършена над нея по време на изпълнение на служебните ѝ задължения, отбелязват от съвета.

Жалба срещу битата лекарка от Пазарджик са подали нападателите й

Жалба срещу битата лекарка от Пазарджик са подали нападателите й

Твърдят, че се е държала арогантно и не обърнала внимание на сина им

Спешните медици от цялата страна заставаме в защита на д-р Анчева и категорично протестираме срещу арогантността и наглостта на насилниците - обвинители, нападнали един от нас. Всеки придружител или пациент нападнал нас, застрашава както нашия живот и сигурност, така живота и сигурността на абсолютно невинните ни пациенти, пояснява се още в обръщението.

Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ призовава здравното министерство, като принципал на МБАЛ Пазарджик, да осигури юридическа защита на нападната и обвиняема д-р Анчева.

От ежедневно унижение от пациенти се оплакват протестиращи медици в Пазарджик

От ежедневно унижение от пациенти се оплакват протестиращи медици в Пазарджик

Искат много строги санкции за посегателства над лекари

Ако такава не ѝ бъде осигурена в едноседмичен срок, сдружение НАРСМП ще осигури юридическа защита на д-р Анчева и ще дава редовна прес-информация в медиите за хода на съдебните дела, поясняват от асоциацията.

Организацията също се обърна с призив към медиите да "отразяват информацията за нападения над спешни медици с необходимото уважение към нас и търсейки сензации да не провокират ескалация на вербалната и физическа агресия към нас".

На 28-ми и 29-ти октомври медиите разгласиха абсурдната информация за нападнат по време на дежурство спешен медик, който е обвинен от нападателите си. В резултат на това в интернет пространството попадаме на постове на читатели, които ни заплашват със саморазправи. През последните дни колегите отчитат ескалиране на вербалната агресия спрямо екипите ни по телефона и в спешните кабинети, допълва се още в разпратеното до медиите съобщение.

За пореден път заявяваме, че след всяка окървавена от насилие бяла престилка на спешен медик и след всяко дежурство преминало в заплахи и вербална агресия, един от нас подава молба за напускане, заключават от асоциацията.