За поредна година стартира акцията "Светлина" на КАТ - Пътна полиция.
Тя се реализира в партньорство със Съюза на българските автомобилисти и Асоциацията на производителите на автомобили и техните представители в България.

Акцията ще протече на два етапа.
Първият период от 1 до 8 ноември е предупредителен. През него контролните органи при проверки ще насочват вниманието на водачите за отстраняване на неизправности по осветителните системи, чистачките и подмяната на износени гуми. През този период няма да бъдат налагани санкции.

Органите на реда ще изготвят предписания към общините и кметствата за подобряване на уличното осветление в участъци и кръстовища с повишен риск за пътнотранспортни произшествия с пешеходци в тъмната част от денонощието.

Вторият етап от операцията стартира на 9 ноември и ще продължи през целия есенно зимен период. Тогава ще се осъществява засилен контрол на горепосочените технически неизправности с налагане на санкции по Закона за движението по пътищата.

Ще продължи активният контрол за сключена застраховка "Гражданска отговорност". Проверки ще се извършват и по изправността на сигнализацията включително на велосипеди и каруци.

Безплатни консултации по подготовката на автомобилите за движение през зимата ще има в в техническите центрове на СБА и центровете на официалните вносители на автомобили .

Съвместно с представители на общините ще се извършват огледи на уличното осветление в населените места - улични отсечки, райони на спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки, кръстовища, подлези.

Традиционната операция цели намаляване предпоставките за тежки катастрофи през есенно-зимния сезон, ограмотяване на участниците в движението за рисковите фактори за произшествия и засилен контрол над техническата изправност на превозните средства.