Лидерът на партия РЗС Яне Янев заедно с Атанас Семов пристигнаха на улица „Арарат" 8, за да се срещнат с Алексей Петров в дома му.

Яне Янев пристигна в черен „Опел" с един килограм грозде, а Семов носеше ябълки.

Те посочиха, че са поканени от Алексей Петров, за да се срещнат и да обсъдят престоя му в ареста през последните 8 месеца.

Бившата барета излезе по анцунг само за минута и каза на медиите, че ще разговаря с тях едва следващата седмица.

Минути преди това от жилището на бившия съветник на ДАНС излязоха Дария Крачунова, която завежда архива му в басейна „Спартак" и неговият адвокат Ина Лулчева. Братът на Алексей Петров - Огнян също обикаля около къщата.

Шокирани сме от част от информацията, с която разполага Алексей Петров", заяви Яне Янев, след като приключи продължилата около час и половина среща с пуснатия от ареста вчера Петров.

Лидерът на РЗС заяви, че той и Атанас Семов са се убедили в това, че Алексей Петров не е случаен фактор в държавата през последните 20 години.

„Едната информация, която той обоснова солидно е, че истинските престъпници не са в затвора и той се е убедил в това, с прекия си достъп до тях", посочи Яне Янев. Петров е разказал с подробности и фактология за тези престъпници, но Янев не пожела да спомене имената им.

Имената са много, не са от един цвят и не искаме на този етап да влизаме в подробности, защото той самият възнамерява да прояви необходимата гражданска активност в близките седмици", посочи още Янев.

По думите му Алексей Петров има намерение да заеме по активна позиция за стабилизиране на правовия ред в държавата, тъй като се е убедил, че българските граждани не трябва да бъдат безучастни към случващото се и репресивния режим, чрез който в момента се управлява страната.

Яне Янев е предложил на Алексей Петров да се включи активно в политиката, защото от едно негово интервю той е разбрал, че Алексей Петров симпатизирал на РЗС.

На въпрос на Яне Янев в какво се изразяват симпатиите на Алексей Петров към РЗС той е казал: „Какво е вашето предложение, за да разбера какви са моите намерения."

След хаоса винаги идва най-добрият ред. Това е закон на физиката. Новият ред ще се създаде с нова конституция, която ще смени 20-годишния министър-председателски тип управление с нов тип държавно устройство
Ал. Петров

Яне Янев е предложил на Алексей Петров да оглави експертен съвет по национална сигурност и нов конституционен ред. От РЗС са попитали Алексей Петров дали е съгласен да работи в него като експерт, предвид неговите знания и способности.

Янев определи отговора на Алексей Петров като странен и допълни, че той е поискал да бъде цитиран точно:
„След хаоса винаги идва най-добрият ред. Това е закон на физиката. Новият ред ще се създаде с нова конституция, която ще смени 20-годишния министър-председателски тип управление с нов тип държавно устройство."

Атанас Семов посочи, че е имало хора, които са признали на Алексей Петров, че им е поръчано да осъществят „определен акт" срещу него.

Алексей Петров е обещал да разкаже за случая много подробно пред медиите, като е уточнил, че става въпрос за посегателство срещу него, докато е бил в ареста.

По време на разговора си с представители на РЗС Алексей Петров си припомнил мъдрост на бившия външен министър Атанас Буров, че България винаги е управлявана от бивши или бъдещи затворници.

„В този смисъл сподели еднозначно готовността си да се захване с активна политическа дейност, тъй като това се налага", заяви Атанас Семов.

Алексей Петров е най-ярката жертва на репресивния режим на Цветан Цветанов", заяви по-рано Яне Янев, на влизане в дома на Петров.
Той посочи, че заедно с Атанас Семов са решили да се срещнат с Алексей Петров публично, тъй като няма какво да крият.

Янев допълни, че двамата ще изслушат мнението на бившия съветник от ДАНС за редица неизказани до момента факти и обстоятелства, свързани с управлението на държавата през последните 20 години.

„Решихме да се отзовем веднага на неговата покана, тъй като не изключваме възможността той да бъде арестуван отново и да продължи тази демонстрация на власт", посочи от своя страна Атанас Семов.

Заедно с Яне Янев и Атанас Семов на гости на Петров дойде и Изпълнителният директор на седмичника „Галерия" Кристина Патрашкова.

Бившата барета излезе по анцунг само за минута и каза на медиите, че ще разговаря с тях едва следващата седмица.

Домът на Алексей Петров се намира в частна собственост със собствен вход, като пред него стои патрулна кола на МВР, както по-рано днес обеща вътрешния министър.

Припомняме, вчера Алексей Петров бе освободен от ареста. Софийски апелативен съд промени мярката му от „задържане под стража" на „домашен арест.