Очакваме средства от ЕК за PCR и бързи тестове с цел улесняване на движението на хора. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на БНТ. 100 милиона лева са предвидени за страните членки за PCR тестове и бързи тестове. България кандидатства по този проект. Към момента този механизъм на разпределение е изцяло в ръцете на ЕК, но ще осигурим тестове веднага след отпускане на средствата, обясни главният здравен инспектор.

В момента в България ситуация е прекрасна, но така ще бъде още 1 седмица. Досега ние имахме ниски нива на заразяване, но от август ще има повишаване на заболеваемостта. Причината е, че мутацията Делта на вируса вече се разпространява масово в България. Аз не съм оптимист, последствията при нас от COVID-19 ще бъдат тежки, защото има много малко хора, които са имунизирани. Ако сега се правят нещата както трябва, резултат ще има след години. Трябва да има просто по-силна имунизационна кампания.

145 са новите случаи на коронавирус, поставени са 10 002 ваксини

145 са новите случаи на коронавирус, поставени са 10 002 ваксини

За изминалите 24 часа болестта отне живота на 7 души, излекуваните са 285

По отношение дали да бъде въведено задължително ваксиниране на определени професии, Кунчев заяви, че за медицинските и социалните работници такава мярка може да бъде оправдана.

Очакваме да излязат още 2 ваксини и те да бъдат с променено съдържание, добави той.

Припомняме, на 19 юли бе въведен задължителен ПСР тест за българите, пристигащи от страните с червена зона