И през тази година запазваме тенденцията за България като устойчива туристическа дестинация и вярвам, че с общи усилия това ще продължи и през следващата и идващите години. Това, което забелязваме като тенденция от отчетите на контролните органи, е, че нарушенията по Южното Черноморие са намалели. Спазват се изискванията абсолютно всички преместваеми обекти да бъдат заустени, съблюдават се основните изисквания към местата за настаняване, отчита се и спад на престъпленията като кражби в курортите.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с контролните органи в Бургас, съобщиха от Министерството на туризма.

Снимка 443927

Източник: Министерство на туризма

В разговора бяха обсъдени междинните резултати от лято 2019 година, както и подготовката за летен сезон 2020. Домакин на срещата бе кметът на Община Бургас Димитър Николов, участваха и представители на МВР, Комисията за защита на потребителите, РИОСВ, РЗИ, НАП, Морска администрация и други организации, както и представители на туристическия бранш.

В област Бургас 87 морски плажа са отдадени на концесия или под наем. Нарушенията като цяло са по-малко спрямо миналата година и се надявам и тази тенденция да продължи и следващата година, информира министър Ангелкова. На нарушителите са наложени санкции в общ размер над 180 хил. лв. По данните на ресорните контролни органи всички проби за чистотата на водата са показали, че тя е с отлично качество.

За Ангелкова цените на шезлонга и чадъра са безумни

За Ангелкова цените на шезлонга и чадъра са безумни

До 20 000 лв. глоба за джип в пясъка, закани се министърът

Наблюдава се сериозен ръст на пренощувалите българи в местата за настаняване с 10 и повече легла, като той достига над 15 на сто, каза министърът. Тя посочи, че курортът Слънчев бряг води класацията по брой на нощувките и туристите, като той създава и 20% от приходите от туризъм.

На база на сигналите, които сме получавали, са извършени проверки на редица хотели в комплексите Елените, Равда и Слънчев бряг, съобщи още министър Ангелкова, като уточни, че повторните инспекции са показали, че нередностите са своевременно отстранени. В случаите, в които няма отстраняване на нередностите, са съставени актове и наложени съответните глоби.

Благодарение на подкрепата на премиера и на правителството са осигурени 15 млн. лв. за мерки за насърчаване на организирания туризъм през реклама, каза министърът. Тя благодари на кметовете на община Бургас Димитър Николов и на община Варна Иван Портних, че още от февруари месец се включиха при разработването и обсъждането на този специален механизъм.