33-годишният Виктор Панайотов, обвинен в умишленото убийство на Мартин Тодоров от село Николаевка, от днес е с постоянна мярка „задържане под стража“ с определение на Варненския окръжен съд, съобщи БНР. Виктор влезе в съда старателно загърнат в качулката си, но по настояване на прокурора тя бе свалена, пише Varna24.bg.

Припомняме, на 28 ноември, 23-годишен мъж бе убит по особено жесток и мъчителен начин в квартал „Повеляново" в Девня. Той бе открит с множество пробождания с нож, едно от които - в областта на сърцето. Според свидетелски показания Панайотов е държал нож, а по ръката му имало кръв.

По делото е извършено претърсване и изземване на вещи от автомобила на обвиняемия, където са намерени нож и дрехи, за които предстои да се извършат експертизи.

Има и гласни доказателства, че обвиняемият е опитвал да въздейства на свидетели на престъплението да променят показанията си, което съдът приема като реална опасност да се попречи на разследването, ако мъжът остане с по-лека мярка за неотклонение.

Преди деянието Виктор не е имал наранявания, но след излизане от дискотеката свидетели са видели в ръката му нож и кръв от прорезни рани.

След мелето и клането в дискотеката и извън нея, Виктор е изпратил приятел да му купи превързочни материали и лекар е обработил двете дълбоки рани по лявата му ръка. След това се е прибрал у дома, изкъпал се е, облякъл си е чисти дрехи и дори си е изрязал ноктите.

По трасето на инцидента, пред дискотеката и между читалището и детската градина, има следи от кръв. Тепърва ще се правят експертизи, но от обвинителният акт стана ясно, че Виктор ползва нож или ножове не за първи път.

През 2000 г. той е осъждан за грабеж с използване на хладно оръжие. През 2015 г. е започнато досъдебно производство срещу него за съхранение на наркотици. При претърсване на автомобилът му в багажникът са открити ножове, мачете, газов пистолет и боксови ръкавици.

На 14 ноември тази година Виктор е задържан за наркотици, предмет на друго дело.

При настоящия случай при претърсване на колата му е намерен сгъваем нож, който обаче бил старателно измит и поставен в найлонов плик. Според прокурора съществува реална опасност Виктор да се укрие и извърши друго престъпление.

Адвокатът настоя за домашен арест, за да може обвиняемият да си направи операция на сухожилие на лява ръка. На това искане прокурор Минчева отговори, че в затворите в Ловеч и София има възможност това да бъде направено, пише варненското издание.

На инцидента са присъствали 5-6 души. От свидетелските показания станало ясно, че Виктор и приятелят му Крум Андонов са се опитали да окажат натиск върху свидетелите относно техните показания.

Към момента не е установено дали Мартин и Виктор са се познавали преди това и какви са били отношенията им.

За жестокото убийство на 23-годишният Мартин Виктор Панайотов може да получи до 20 години затвор. Според запознати, убитият Мартин е стягал сватба.

Определението на ВОС може да се обжалва в 3-дневен срок.