Ръководството на Софийски районен съд изрази тревогата си поради факта, че архивът на съда е наводнен за трети път, поради което обслужването на граждани, които търсят справки от архивни дела е невъзможно.

Помещенията, в които са сортирани папките, са пълни с вода до колене, а служителите на архива нямат достъп до документацията, съобщават от пресцентъра.

В момента хранилището се отводнява от общите работници и чистачките на съда.

Това е третото наводнение на подземието за това лято.

При първото нахлуване на водата една от архиварките на съда е пострадала при опит да спаси част от застрашените от подгизване папки.
Върху жената се е срутил въздуховодът в едно от помещенията - това е дебела тръба, разположена непосредствено под тавана на хранилището, която играе ролята на примитивна климатична инсталация.
От влагата тръбата омекнала, след което се прекършила, удряйки архиварката през гърба и я затрупва.
Жената е лежала около седмица в болница.

Второто наводнение на архива стана по време на лятната ваканция на съда.
Пострадали нямаше, поради спешните ремонти на помещенията, които бяха извършени след първия инцидент.

Укрепването на мазетата продължава, но поради това, че сградата е строена през 1939 г. и е физически и морално остаряла, не е възможно помещенията да се възстановят до степен, в която 6-те архивари на съда да работят там ежедневно без риск за здравето и живота им.

Освен това множество архивирани дела вече са подгизнали и на практика документите в тях не могат да се използват.
Всяко следващо наводнение води до унищожаването на все повече папки.

Архивът на съда ще възстанови работата си веднага след като помещенията бъдат отводнени, уточняват от пресцентъра на СРС.