На трети пореден протест през настоящата седмица около 100-150 служители на "Артекс" се събраха на протест под прозорците на властта пред сградата на Министерски съвет. С множество освирквания и развяване на българското знаме, протестиращите настояха да довършат строежа на сградата "Златен век".

"Кой и защо иска да спре строежа на "Златен век"? Кой и защо го е страх? Ние сме творци, ние сме съзидателни и ковем новата история на България, новия "Златен век", категорични бяха протестиращите.

Демонстрантите издигнаха и плакати с надписи: "ВАС се произнесе, законни сме", "Златен век не засенчва други сгради, защото се намира на север от тях", "Да уважим всички принципите на правовата държава", "ДНСК, кое е последното ви мнение за разрешителното"?, "Искаме да си свършим работата на "Златен век" през този век", "Не участваме в предизборни борби! Не сме сменяли партии! Само градинки", "Стига политически кампании на наш гръб".

Ще се чува ли камбанен звън от покрива на небостъргача "Златен век"?

Ще се чува ли камбанен звън от покрива на небостъргача "Златен век"?

Влади Калинов показа документ на "Артекс", с който те признават датата януари 2020 г.

Архитект Пламен Мирянов от "Артекс" заяви пред журналисти, че не може да каже докога ще продължат протестите, но се позова на думите на проф. Герджиков: "Това е една неграмотност, облечена във власт". Това е една произволна администрация, некомпетентни органи на държавния ред и ние не смятаме, че това може да се толерира. Това е изключително грубо от страна на държавата, те взимат други становища, които са угодни за тях, за да спрат строежа на "Златен век", посочи архитект Мирянов.

Протестиращите служители на "Артекс" се обръщат служебният премиер генерал Стефан Янев да прегледа всички становища, включително и на съда, като след това вземе становище за строежа на сградата. Ако е редно, нека съдът да каже, нека те го потвърдят. Искаме да разберем защо тази сграда е неудобно за някого, запита архитект Мирянов.