Сградата "Златен век" е имала разрешение за строеж до януари 2020 г. Извършеното строителство след тази дата е без строителни книжа и подлежи на премахване. Става въпрос за един етаж и вертикалите над него, поставени за да поемат по план още десет етажа.

Началникът на ДНСК арх. Влади Калинов показа в студиото на Нова телевизия документ, с който "Артекс" посочват датата на изтичането на разрешителното им за строеж.

"Има документ, в който самите "Артекс" определят датата, на която изтича тяхното разрешение за строеж, а именно - 11 януари 2020 г., т.е. 10 години след откриването на строителната площадка", каза Влади Калинов, като допълни, че този документ е внесен няколко дни преди да бъде гласувана поправката "Артекс" и от него може да се направи извод, че строителите са знаели предварително какво ще бъде гласувано.

ДНСК спира строителството на "Златен век"

ДНСК спира строителството на "Златен век"

Решението е ясно и категорично, отсече арх. Влади Калинов

Иначе Влади Калинов обясни, че от 1996 г. насам там е предвидено изграждането на 108-метрова сграда на този терен и още оттогава устройственият план е позволявал точно на това място да бъде изградена такава кула. "Досега никой не е предприел никакви действия този план да бъде променен", категоричен бе Калинов.

"Кой е прав, ще реши българският съд. Нашият апел е държавата да спазва закона така, както го правят гражданите", коментира арх. Пламен Мирянов пред Нова телевизия и на фона на камбанен звън. Той тълкува това като знаково, тъй като на последния етаж на небостъргача "Златен век" също ще бъде изграден храм и от него ще се чува камбанен звън.

Снимка 536087

Източник: Артекс

Златен век" със сигурност има разрешително за строеж, съдът се произнесе и то е до 2022 г. В студиото на БТВ Пламен Мирянов - син заяви от своя страна, че има и други правни становища, които твърдят дори, че това разрешително за строеж е валидно до 2028 г. Архитектът отново изказа мнение, че двете години, в които процедурата е в съда, трябва да бъдат приспаднати, тъй като заради съдебната фаза те не са могли да строят и да изпълнят разрешението за строеж.

"Това, което се случи е лош знак към всички инвеститори за едно безпардонно нарушаване на принципите на правовата държава, защото е издаден неправомерен акт за спиране на строежа", смята арх. Мирянов.

Артекс: Огорчени, възмутени, потресени продължаваме протестите

Артекс: Огорчени, възмутени, потресени продължаваме протестите

Това е тежка държавна репресия и административен произвол

"Никога не сме участвали в обществени поръчки, за да сме зависими от политическо влияние. Тази сграда винаги е била замислена за висока. Още през 1996 г. главният архитект на София постановява такова градоустройство. Няма друг развой на събитията, дали ще бъде с презаверката от 2012 г. или с друго разрешение, тази сграда ще я има", категоричен беше арх. Мирянов.

Той посочи, че от компанията са готови да намалят височината на сградата от 34 на 31 етажа.

Артекс сезирали и ЕК за своя "Златен век"

Артекс сезирали и ЕК за своя "Златен век"

Искат кръгла маса с експерти и институции

В началото на тази седмица от "Артекс" организираха протести - първо пред МРРБ, а после и пред ДНСК заради блокираното от 2019 г. строителство. След многогодишни протести на ИК "Лозенец" тогава бившият премиер Бойко Борисов спря строителните дейности, но от Инициативния комитет още тогава предупредиха, че заповедта на ДНСК не е юридически издържана и ще падне в съда. 

Вчера новият шеф на ДНСК Влади Калинов обяви, че ще издаде нова заповед за спиране на строежа. Според Калинов документацията е ясна, а решението на съда не обсъжда срока за строеж, а заповедта на неговия предшественик, която е за неспазване на строителния план.

Само преди десетина дни обаче служебният министър разпореди нова проверка.

Арх. Виолета Комитова призна, че случаят "Златен век" е с дълга история, започнала от 1995 г. с градоустройственото решение, с множество други промени, инвеститори, разрешителни за строеж, с удължавания, спирания, с два закона, които са прилагани, но и намеса на политици и силно присъствие на Столична община. Отделно и много сериозни финансови интереси.

Районният кмет на "Лозенец" Константин Павлов също атакува институциите с искане за събаряне на небостъргача.

Кметът на „Лозенец“ сезира главния прокурор за „Златен век“

Кметът на „Лозенец“ сезира главния прокурор за „Златен век“

Сградата е незаконна, според него