Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) отхвърли искането на районния кмет на "Лозенец" Константин Павлов за събаряне на небостъргача "Златен век". Причината - неприключилото съдебно дело по казуса, което е пред окончателно произнасяне във Върховния административен съд.

Дирекцията отговори на искането на кмета на район "Лозенец" до началника на ДНСК за премахване на строежа "Златен век".

ИК "Лозенец" протестира срещу бездействието на ДНСК за "Златен век"

ИК "Лозенец" протестира срещу бездействието на ДНСК за "Златен век"

Настояват решението за строеж да се обяви за изтекло

От строителния контрол отбелязват, че са извършили проверка през април 2019 г., при която не е констатиран незаконен строеж, а е извършван с нарушения.

Вчера от "Демократична България обявиха, че разрешението за строеж на "Златен век" вече е загубило правното си действие.

Граждани подпомагат съда и ДНСК с доказателства за строежа на "Златен век"

Граждани подпомагат съда и ДНСК с доказателства за строежа на "Златен век"

ИК "Лозенец" настоява ДНСК да издаде заповед за премахване на незаконно построеното

По повод искането на новия кмет на район "Лозенец" Константин Павлов ДНСК да премахне сградата "Златен век", днес от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявяват, че намеренията му не кореспондират със законността и решение на съда.

От "Артекс" поясняват, че очакват окончателното решение на Върховния административен съд по казуса, за да продължат строежa, тъй като уважават върховенството на закона.

Внесоха случая "Златен век" в прокуратурата и ВСС

Внесоха случая "Златен век" в прокуратурата и ВСС

ИК "Лозенец" предлага на ДНСК да им напише заповедта за спиране

След това "Демократична България" отговори на позицията на "Артекс".

Съдът не е сезиран с въпрос за законността на небостъргача "Златен век" и затова не се е произнасял. Висящият пред него спор е за спиране на строителството. С какъвто и резултат да приключи този спор, това не е препятствие за установяване и премахване на незаконно строителство на обект "Златен век", отбелязва партията.

На 6 април от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).