Фирма "Артекс" преустановява строежа на "Златен век". Това заявяват от фирмата в позиция до медиите.

По думите им в момента се работи по осигуряване на безопасността на обекта, както и по отстраняване на констатираните забележки от страна на ДНСК. Те отбелязват, че технологичният срок за това е 15 април.

"Преустановяваме строителството на обекта, съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов", пише в позицията на фирмата.

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

По искане на Фандъкова и след справка с Петя Аврамова

Според тях конструкцията на текущото ниво трябва да бъде завършена с цел безопасност и защита на хората.

"Категорично заявяваме, че проектът "Златен Век" е законен, притежава действащо разрешение за строеж и законни строителни книжа", уточняват от "Артекс".

Те посочват, че оказват съдействие на всички институции за извършване на проверки на строежа и документацията.

Те подчертават, че "Артекс" е на пазара от 25 години и стриктно спазват всички закони на страната.

"Никога не сме участвали в приватизационни сделки, обществени поръчки и не сме усвоявали средства по европейски фондове", допълват от фирмата.

Строителството на небостъргача "Златен век" продължава и днес

Строителството на небостъргача "Златен век" продължава и днес

ИК "Лозенец" ще се бори в съда и ще сигнализира и Брюксел

Припомняме, строителната фирма "Артекс" се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени, който стана повод за 4 оставки - на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, на правосъдния министър Цецка Цачева, на зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов.

Оказа се, че изброените по-горе са закупили апартаменти от фирмата на цени, няколко пъти по-ниски от пазарните такива.

В медийното пространство се разрази и хипотезата, че ниските цени на апартаментите на властта са свързани с решение на Народното събрание от 2017 година за промени в Закона за устройство на територията, с което решение срокът на валидността на разрешителните на строеж на обекти от първа и втора категория автоматично се удължава от 5 на 10 години.

Оказа се, че небостъргачът "Златен век" на "Артекс" на улица "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец" приспада към тази категория.

ДНСК започва административно производство срещу "Артекс"

ДНСК започва административно производство срещу "Артекс"

Спират строежа на "Златен век" до отстраняване на нарушенията

Множество политически фигури влязоха в епицентъра на скандала. Столичната кметица Йорданка Фандъкова твърди, че разрешителното за строежа е изтекло, а главният архитект на София Здравко Здравков пък сподели, че е получавал заплашителни СМС-и от собствениците на "Артекс". Според двамата всичко е в ръцете на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).

Имало нередности в подземните етажи на небостъргача "Златен век"

Имало нередности в подземните етажи на небостъргача "Златен век"

Петя Аврамова обясни, че шефът на ДНСК участвал в проверката

Впоследствие в скандала с евтините апартаменти бяха замесени и други - председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгев, който не декларирал тераса от 186 квадратни метра, част от апартамента му. Срещу него започна разследване от главния прокурор Сотир Цацаров, а БСП поискаха и неговото отстраняване от органа.

Освен Георгиев прокуратурата ще проверява още председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и заместник главния прокурор и председател на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Отделно от "Артекс" в конфликта беше замесена и министърът на туризма Николина Ангелкова. По-рано днес бившият вицепремиер Валери Симеонов обяви, че министър от кабинета също е закупил жилище на много ниски цени.

Дадените от него данни съвпаднаха с тези от имотната декларация на Ангелкова - през 2008 година тя е закупила жилище 142 квадрата за цената от 75 000 лева, което прави о 528 лева за квадратен метър или грубо по 260 евро за квадрат.

Граждани искат Мая Манолова да разнищи небостъргача "Златен век"

Граждани искат Мая Манолова да разнищи небостъргача "Златен век"

Граждани искат Манолова да уреди среща с регионалния министър Аврамова