"Констатираните нарушения касаят подземните етажи - неизпълнение на дейности, които са залегнали в проекта, но не са изпълнени. Става въпрос за подвижни платформи за автомобили, които трябва да обслужват подземните нива, където има подземен паркинг".

Това заяви регионалният министър Петя Аврамова пред журналисти по повод вчерашното разпореждане на премиера Бойко Борисов да спре строежа на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец".
В отговор на премиерското нареждане лидерът на местната организация на БСП Николай Велчев запита как така премиерът ще спира частен строеж.

Другата неуредица, която проверявали, е съседен терен. "В него се работи, но няма строителни книжа. Всички констатации от ДНСК дават достатъчно основания да бъде спрян строежа. Има 7-дневен срок, в който възложителите могат да възразят и след това се издава заповедта за спиране на строежа", каза Аврамова.

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"
Обновена

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"

Срокът за строеж на сградата бил незаконно удължен

По думите й всички извършвани до момента проверки от строителния контрол са правени от регионалната дирекция (на строителния надзор - б.р.) и регионалния отдел за строителен контрол - това е първата проверка, която се прави от централната дирекция. Лично архитект Несторов (Иван Несторов е председател на ДНСК - б.р.) е участвал в проверката - както на място в строежа, така и при преглед на всички строителни книжа, увери Аврамова.

Не мога да коментирам дали някой си е затворил очите. Мога само да кажа, че това, което е констатирала проверката, е написано в констативния акт, заяви регионалният министър.

За небостъргача в "Лозенец" Аврамова заяви, че към момента има проверка на специализирана прокуратура. Предадени са всички документи.

Те ще бъдат прегледани от издаване на разрешението за строеж до настоящия момент на строителството. В същото време инициативният комитет е подал жалба в Софийския административен съд, така че там предстои съдебно дело.

Надявам се, че компетентните институции, които проверяват, както и Антикорупционната комисия, на която сме предали всички документи, ще излязат с решение по казуса "Златен век".

Граждани искат Мая Манолова да разнищи небостъргача "Златен век"

Граждани искат Мая Манолова да разнищи небостъргача "Златен век"

Граждани искат Манолова да уреди среща с регионалния министър Аврамова

По думите й ще се провери дали сградата е законно построена - тя има законно издадени строителни книжа и разрешение за строеж, което е влязло в сила, в годините е било удължавано. Очаквам Софийският административен съд да се произнесе по спорът, който в момента стои на дневен ред - има или няма разрешение за строеж.

Междувременно стана ясно, че фирмата, която строи небостъргача, има едноседмичен срок за обжалване решението проектът да бъде спрян.