От Инициативен комитет "Лозенец" приветстват решението на премиера Бойко Борисов строежът на небостъргача "Златен век" да се прекрати. Това заявиха в своя официална позиция.

Те обаче не смятат, че въпросът е приключен, тъй като от прессъобщението на Министерския съвет ставало ясно, че строежът е спрян само временно.

Според тях единствената разлика е, че са засилили мерките, които ДНСК предприе след последната си проверка - вместо спиране на строителството само за подземния етаж, сега се спира за целия обект, без обаче да се посочва, че причината е изтеклото разрешение за строеж.

Това за нас е крайно неудовлетворително и разминаването във формулировката води до разликата дали след корекции може или не може да се продължи строителството, смятат от инициативния комитет.

Имало нередности в подземните етажи на небостъргача "Златен век"

Имало нередности в подземните етажи на небостъргача "Златен век"

Петя Аврамова обясни, че шефът на ДНСК участвал в проверката

Според тях в действителност целта е да се намали напрежението преди изборите, а не да се разреши въпросът.

Те подчертават, че строителството на небостъргача продължава.

Въпреки че констативният акт на ДНСК има 7-дневен срок за възражения преди издаване на заповедта за спиране на строителството, действията на инвеститора според ИК "Лозенец" показвали, че той няма намерение да се съобрази с този акт.

Те настояват да получат отговор на следните въпроси:

  1. Защо, след като всички институции казаха, че строителното разрешение на "Златен век" не попада под действието на поправката "Артекс", все още не са взети мерки по издаване на заповед за премахване на незаконно построеното?
  2. В кой нормативен акт е посочено, че заповедите за съществени изменения на строеж удължават срока на завършване на строителството?
  3. Защо не се прилага и новият Общ устройствен план на София, който също е закон в заварено положение?
  4. Защо ДНСК е извършило редица проверки и едва сега е открила нарушения, достатъчни, за да спрат строителството на сграда 2-ра категория?
  5. Има ли риск с обжалване от страна на инвеститора на заповедта за спиране на строителството да не се стигне до влизане в сила на заповедта?
ДНСК започва административно производство срещу "Артекс"

ДНСК започва административно производство срещу "Артекс"

Спират строежа на "Златен век" до отстраняване на нарушенията

В позицията си от Инициативния комитет призовават институциите да спрат строителството на сградата окончателно и да издадат заповед за премахване на незаконно построените етажи и намаляване на височината на сградата до размерите, предвидени в закона. Освен това те настояват да се поиска оставката на шефа на ДНСК архитект Иван Несторов, както и на заместник-министъра на МРРБ Валентин Йовев.

Те заявяват, че остават в пълна готовност за нови протестни действия, докато ДНСК не прекрати строителството на "Златен век" окончателно. Посочват и че ще подадат нов сигнал до прокуратурата, за да се установи дали заповедите, издадени за изтекло разрешение за строеж, са нищожни или не.

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

По искане на Фандъкова и след справка с Петя Аврамова

От Инициативния комитет сочат, че подготвят и жалба срещу фирмата, която не е отбелязала, че разрешението за строеж е изтекло.

Те обмислят и да подадат сигнал до Европейската комисия за нерегламентирана държавна помощ спрямо "Артекс", тъй като чрез неизпълняване на закона неправомерно са били осигурени 100 млн. лева печалба на частна компания.

От ИК "Лозенец" са категорични, че нямат доверие в ДНСК и МРРБ. По тази причина настояват останалите отговорни институции да дадат окончателен отговор дали разрешението за строеж на "Златен век" е валидно, или не.