Сигнали до прокуратурата и до Инспектората на ВСС внасят от Инициативен комитет "Лозенец", които от години се противопоставят на строителството на небостъргача "Златен век". Единият сигнал е за неизпълнение на задължения от страна на ДНСК, а другият за надхвърляне на правомощията от страна на съдия.

В писмо до медиите те напомнят, че още април месец, след среща при премиера с всички отговорни институции, регионалният министър г-жа Аврамова, заедно с началника на ДНСК, кметът и главният архитект на София, бе обявено, че разрешението за строеж на 120-метровата сграда на лозенския хълм е изтекло през 2017 г. и не може да бъде подновено. Началникът на ДНСК трябваше да подготви заповед, с която окончателно да прекрати това строителство. Такава заповед, обаче, не e издадена и до момента.

Активистите от "Лозенец" не знаят за иска на "Артекс" срещу тях

Активистите от "Лозенец" не знаят за иска на "Артекс" срещу тях

"Артекс" иска по 10 хил. лв. обезщетение от двамата

"Отказът на отговорната по закон институция да се произнесе за валидността на разрешението за строеж на тази сграда от 2017г. представлява престъпно неизпълнение на служебните задължения. Поради тази причина сигнализирахме прокуратурата с искане да провери дали е налично виновно поведение от страна на началника на ДНСК", пишат още от ИК "Лозенец".

Инициативният комитет продължава с това, че заповедта, която е издадена от Дирекция "Национален строителен контрол" е била за временно спиране на строителството на сградата поради редица технически проблеми. Самата заповед е отменена на първа инстанция от съда. "Съдия Ситнилска се произнася, че отменя заповедта за временно спиране, но в самия край на мотивите за това свое решение тя изразява становище, което не е свързано с предмета на делото и е силно противоречиво.", споделят от ИК.

И от "Артекс" искали среща, но Борисов им отказвал

И от "Артекс" искали среща, но Борисов им отказвал

Според Пламен Мирянов има разрешение за строителство до 2020 г.

Според Инициативния комитет съдия Ситнилска цитира позицията на ищците от "Артекс" относно срока на валидност на разрешението за строеж, като заявява, че то изтича пред 2028г. В процеса на делото не са представени аргументи в обратна посока, защото от ДНСК отказват да вземат отношение за срока на разрешението. Притеснителното е, че взимането на отношение за срока на разрешителното не може да се обжалва, защото то е само в мотивите, няма го в диспозитива на заповедта. Но това становище остава в правния мир и умишлено или не, то служи като превенция пред институциите. Казва им се, не се произнасяйте за срока на разрешението за строеж, не издавайте заповед за спиране. Подобна роля на съда не е отредена в правния мир.

"Административният съд се произнася по конкретни въпроси на база конкретни административни актове. Не е редно да се произнася за евентуални бъдещи актове на институции и то вземайки предвид само едната страна на спора без защита на другата позиция. Без да влизаме по същество в противоречията на самото тълкувание, което приема съдията относно поправката "Артекс" и безкрайните разрешителни за строеж, подновявани с изменения в проектите, считаме, че актът на съдия Ситнилска е силно проблематичен, както и нейното поведение по този казус. Затова внасяме сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет с искане да разгледат казуса и да се произнесат, доколко подобно произнасяне по тема извън обхвата на делото е допустимо и да предприемат необходимите действия за възстановяване доверието в институцията." пишат ИК "Лозенец".

Членовете на комитета заявяват категорично, че делото, което се води в момента, не касае разрешението за строеж. За това трябва да се произнесат от ДНСК. Непроизнасянето не говори само за некомпетентност, то поражда съмнения за престъпно поведение, допълват те.

"Ако от Строителния контрол нямат капацитета да формулират аргументирана и издържана заповед за окончателно спиране на строителството, от ИК "Лозенец" сме готови за наша сметка заедно с юристи да подготвим такава заповед и да я изпратим до началника на ДНСК. На него ще му остане само да я подпише."

Още по-значимият въпрос остава как при единодушие на премиер, регионален министър, началник ДНСК, кмет и главен архитект на София за необходимостта от заповед за незаконно строителство на обекта Златен век, в крайна сметка такава заповед липсва. #Кой не позволява да се издаде такава заповед? #Кой стои не само над директори, кметове и министри, но стои и над министър-председателя? #Кой взима решенията? - това са настойчивите въпроси, с които ИК "Лозенец" завършва писмото си до медиите.

Припомняме, че след многобройни протести от страна на ИК "Лозенец", реално институциите се задействаха едва след като името на фирмата строител "Артекст" изплува в Апартамент гейт. Тогава и се получи уверението от страна на премиера, че строежът на небостъргача ще бъде спрян. 

Строителната фирма обаче обжалва в съда решението на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за спиране на строежа, освен това заведе и искове срещу представителите на инициативния комитет Мариан Башур и Никола Вапцаров.

Скандалът около разрешителните за строеж принуди и столичният кмет Йорданка Фандъкова да потвърди, че разрешителното за строеж е изтекло. Главният архитект на София Здравко Здравков пък сподели, че е получавал заплашителни СМС-и от собствениците на "Артекс". Според двамата всичко е в ръцете на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Уличават ДНСК в четири лъжи за небостъргача на "Артекс"

Уличават ДНСК в четири лъжи за небостъргача на "Артекс"

От ИК "Лозенец" настояват за оставката на шефа на ДНСК Несторов

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.