Строителната фирма "Артекс" обжалва в съда решението на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да бъде спрян строежът на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец".

На 25 април, четвъртък, в ДНСК е получена писмената жалба от фирмата срещу заповедта. Жалбата е адресирана чрез ДНСК до Софийския административен съд.

Предстои жалбата на фирмата да бъде изпратена по законоустановения ред в административния съд, информират от пресцентъра на строителния контрол.

Имитират спиране на строежа на небостъргача "Златен век", според лозенчани

Имитират спиране на строежа на небостъргача "Златен век", според лозенчани

В заповедта за спиране не се казва, че строежът на "Артекс" е без разрешително

Припомняме, на 15 април, понеделник, ДНСК окончателно спря строителството на небостъргача.

Действията на ДНСК по забрана на строителството на "Златен век" започнаха, след като премиерът Борисов нареди това.
От своя страна това предизвика бурни реакции - какви правомощия има и как може премиер да нарежда спирането на частен строеж.

Преди това ДНСК извърши две проверки на "Златен век", а на брифинг шефът на дирекцията Иван Несторов обяви законността на строежа на небостъргача. Това пък стана повод за искането на оставката на Несторов.

В скандала бяха замесени още столичната кметица Йорданка Фандъкова, която твърди, че разрешителното за строежа е изтекло, а главният архитект на София Здравко Здравков пък сподели, че е получавал заплашителни СМС-и от собствениците на "Артекс".
Според двамата всичко е в ръцете на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).

анкета

Как ще приключи „Апартамент гейт“?

Виж резултати

Още пионки ще гърмят 34.4%

Борисов ще подаде оставка 16.9%

Няма да приключи 22.4%

Аман от фалшиви новини и скандали 17.3%

Не ме вълнува 9.0%

Припомняме и че фирмата се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени, който засега стана повод за оставките на:

- Цветан Цветанов от парламента;
- Цецка Цачева като правосъден министър;
- зам.-министър Ваня Колева;
- зам.-министър Красимир Първанов;
- зам.-министър Александър Манолев.

Заради скандала освен тях оставки подадоха още:

- Делян Добрев като народен представител;
- зам. областния управител на София Томи Николов.

От ГЕРБ подадоха оставката и на кмета на Созопол Панайот Рейзи, но той отказваше да се оттгели от кметското място и само напусна партията.
Впоследствие той беше отстранен от Апелативния специализиран съд.

Освен това се водят проверки срещу шефа на Антикорупционната агенцияПламен Георгиев, сина на директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и на съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Беше разпоредено също така да се проверят сигналите за апартаментите и на министъра на туризма Николина Ангелкова и депутата от БСП Валери Жаблянов.

Социалистът Крум Зарков също ще бъде обект на проверки от КПКОНПИ и НАП. Според публикации Зарков купил жилище в центъра на София за 1 107 евро за кв. метър.

Лидерът на НФБС и бивш вицепремиер Валери Симеонов също се озова в епицентъра на скандала с апартаментите и имотите на властта. Вчера стана ясно, че в прокуратурата е заведен сигнал и срещу Симеонов и неговата фирма "СКАТ" отново за имоти и апартаменти на "нереално ниски цени" в "Слънчев бряг" и Бургас. В сигнала Симеонов е обвинен и в конфликт на интереси, докато е бил председател на Общинския съвет в Бургас.

ДНСК спира окончателно строежа на "Златен век"

ДНСК спира окончателно строежа на "Златен век"

Наложените санкции са в размер на 200 000 лв.