Началникът на ДНСК издаде заповед за цялостно спиране на строеж "Златен век", извършван от "Артекс инженеринг" АД.

Заповедта е връчена на участниците в строителния процес и подлежи на обжалване пред Административен съд в София, в 14-дневен срок от съобщаването ѝ.

Жалбите и протестите пред съда не спират изпълнението на заповедта.

За установените нарушения на разпоредбите на ЗУТ, довели до спиране на изпълнението на строежа са образувани 8 административнонаказателни производства, като предвиденият в ЗУТ размер на санкциите е в общ размер около 200 000 лева.

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

По искане на Фандъкова и след справка с Петя Аврамова

Припомняме, че на 6 април от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя. 

Строителната фирма "Артекс" се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени, който стана повод за 4 оставки - на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, на правосъдния министър Цецка Цачева, на зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов.

Оказа се, че изброените по-горе са закупили апартаменти от фирмата на цени, няколко пъти по-ниски от пазарните такива.

В медийното пространство се разрази и хипотезата, че ниските цени на апартаментите на властта са свързани с решение на Народното събрание от 2017 година за промени в Закона за устройство на територията, с което решение срокът на валидността на разрешителните на строеж на обекти от първа и втора категория автоматично се удължава от 5 на 10 години.

"Артекс" прекратява строежа на "Златен век"

"Артекс" прекратява строежа на "Златен век"

По думите им са се съобразили с разпореждането на премиера

Оказа се, че небостъргачът "Златен век" на "Артекс" на улица "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец" приспада към тази категория.

Множество политически фигури влязоха в епицентъра на скандала. Столичната кметица Йорданка Фандъкова твърди, че разрешителното за строежа е изтекло, а главният архитект на София Здравко Здравков пък сподели, че е получавал заплашителни СМС-и от собствениците на "Артекс". Според двамата всичко е в ръцете на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).

ДНСК започва административно производство срещу "Артекс"

ДНСК започва административно производство срещу "Артекс"

Спират строежа на "Златен век" до отстраняване на нарушенията

Впоследствие в скандала с евтините апартаменти бяха замесени и други - председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгев, който не декларирал тераса от 186 квадратни метра, част от апартамента му. Срещу него започна разследване от главния прокурор Сотир Цацаров, а БСП поискаха и неговото отстраняване от органа.

Освен Георгиев прокуратурата ще проверява още председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и заместник главния прокурор и председател на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Отделно от "Артекс" в конфликта беше замесена и министърът на туризма Николина Ангелкова. По-рано днес бившият вицепремиер Валери Симеонов обяви, че министър от кабинета също е закупил жилище на много ниски цени.

Дадените от него данни съвпаднаха с тези от имотната декларация на Ангелкова - през 2008 година тя е закупила жилище 142 квадрата за цената от 75 000 лева, което прави о 528 лева за квадратен метър или грубо по 260 евро за квадрат.

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"
Обновена

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"

Срокът за строеж на сградата бил незаконно удължен