Незабавна смяна на директора на ДНСК искат от Инициативен комитет "Лозенец". Авторитетна адвокатска кантора да поеме обжалването на съдебното решение. Това очакват от Инициативен комитет "Лозенец".

Мотивът за искането им е, че Дирекцията защитава единствено тесни частни интереси и не прави нищо, за да спре незаконното строителство в страната.

Повод за тяхното настояване е решението, излязло на 31 юли 2019 г. на Административен съд София - град. С него се иска отмяна заповедта на ДНСК за временно спиране строителството на "Златен век" на Лозенския хълм.

Гражданите настояват и компетентните институции да започнат дело за тълкувателно решение на ВАС относно приложимостта на поправката "Артекс" за предходни случаи и дали всяко изменение на строеж подновява сроковете на строителното разрешение.

Искането им е депутатите да докажат, че не са планирали поправката "Артекс" в Закона за утройство на територията, че не са приели удължените срокове на разрешенията за строеж да имат обратно действие като отменят тази поправка. В противен случай разрешение за строеж издадено през далечната 2007 г. може да е валидно чак до 2028 г., изтъкват от инициативния комитет.

"В противен случай изпадаме в парадоксалната ситуация: Политиците с евтини апартаменти, "Артекс" с небостъргач, а гражданите с дела за по 100 000 лв.", обобщават от Инициативен комитет "Лозенец".

Към мотивите на Административния съд, с който се разрешава строежът на небостъргача да продължи, се дава становище и че разрешението за строеж е със срок от 10 години след законовите изменения от 2017 г., които имат обратно действие за започнати сгради. Според жителите на "Лозенец", съдът счита, че има поправка "Артекс".

"Без тази поправка няма как да говорим за разрешение за строеж валидно до 2028 г. и съдът съзнателно или не капитализира Апартаментгейт. Недоумение буди и позоваването от съда на становище на зам. министър на МРРБ, което няма правна тежест. Как съдът официализира едно частно писмо до частна фирма в свое съдебно решение", питат жителите на столичния квартал.

Припомняме, след писмо на зам.-регионалния министър Валентин Йовев от дирекция "Национален строителен контрол" и Главният архитект на София - арх. Здравко Здравков смятат, че строителството на сградата може законно да продължи до 2020 година. Разрешителното за строеж на този небостъргач е изтекло дори и след удължаването с 5 години според ЗУТ. Това удължаване е било до 19.11.2017 г. и презаверяването на разрешителното за тази сграда е еднократно, пишат от Инициативния комитет. 

Поправката "Артекс" е подвеждаща, смята Александър Ненков

Поправката "Артекс" е подвеждаща, смята Александър Ненков

Според него е спорно дали ЗУТ има отношение към фирмата и обекта

От гражданската организация уточняват, че заповедта за спирането на небостъргача "Артекс" не е била добре формулирана, нито е била добре защитена в съдебна зала. Това е причината Административният съд да отмени заповедта за спиране на строежа "Златен век" на фирма "Артекс".

Съдът се произнася за срока на разрешението за строеж без изобщо да чуе другата позиция. Когато в съдебната зала "Артекс" излагат своите аргументи, юристите на ДНСК не ги оспорват. Не правят нищо, за да изложат гледната точка за изтекло строително разрешение, разказват гражданите за механизмите на съдебното производство.

Жителите на елитния столичен квартал припомнят, че на 23 юли от Дирекция "Национален строителен контрол" излизат с прес-съобщение, в което също тълкуват, че "Златен век" имат валидно разрешение. В пълно противоречие с позицията на регионалния министър Петя Аврамова от април и заявлението на премиера Бойко Борисов, че няма поправка "Артекс".

"Борбата е безмилостно жестока" и ние няма да се предадем, докато не спре строежа на небостъргача, пишат активните граждани на "Лозенец".

Припомняме, на 6 април от ДНСК е връчен констативен акт на възложителя и днес ще бъде връчена заповедта за спиране на строежа с два мотива - нарушение по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж. След като е връчена заповедта на фирмата, която го строи, има буферен период, в който компанията може да обжалва.

На 31 юли стана ясно, че Административният съд отменя заповедта за спиране на строежа "Златен век" на фирма "Артекс". По-рано през юли бе съобщено, че строежът е само замразен.

На 6 април от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

Строителната фирма "Артекс" се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени. Оказа се, че хора от властта са купували апартаменти от фирмата на цени, няколко пъти по-ниски от пазарните.

Скандалът с апартаментите на властта на преференциални цени стана повод за оставките на:

- Цветан Цветанов от парламента; - Цецка Цачева като правосъден министър; - зам.-министър Ваня Колева; - зам.-министър Красимир Първанов.

Заради скандала освен тях оставки подадоха още:

- Делян Добрев като народен представител; - зам. областния управител на София Томи Николов.