Няма поправка "Артекс" в Закона за устройство на територията (ЗУТ). промените в този закон не се прилагат за този строеж.

Това заяви Никола Вапцаров от ИК "Лозенец" на брифинг в Министерския съвет. ИК "Лозенец" беше на първа линия в борбата срещу изграждането на небостъргача "Златен век".

И от "Артекс" искали среща, но Борисов им отказвал

И от "Артекс" искали среща, но Борисов им отказвал

Според Пламен Мирянов има разрешение за строителство до 2020 г.

На среща при премиера Бойко Борисов тази сутрин присъстваха трима от протестния инициативен комитет, както и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект на столицата Здравко Здравков.

Междувременно стана ясно, че и от "Артекс" искали среща с премиера, но от МС не ги били поканили.

Поправката "Артекс" е подвеждаща, смята Александър Ненков

Поправката "Артекс" е подвеждаща, смята Александър Ненков

Според него е спорно дали ЗУТ има отношение към фирмата и обекта

От ИК "Лозенец" ще отложат по-нататъшните протестни действия до окончателното влизане в сила на заповедта за спиране на строежа на небостъргача, каза Вапцаров. Той бе категоричен че в при премиера Борисов е потвърдено, че през 2017 г. е изтекло разрешителното за строеж на проекта. 

Регионалният министър Петя Аврамова заяви, че на 6 април от ДНСК е връчен констативен акт на възложителя и днес ще бъде връчена заповедта за спиране на строежа с два мотива - нарушение по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж. След като е връчена заповедта на фирмата, която го строи, има буферен период, в който компанията може да обжалва.

Аврамова не отговори конкретно на въпроса дали нейният заместник Валентин Йовев ще бъде санкциониран за разписано писмо, че строежът може да продължи.
Има различни мнения и становища за тълкуване на поправката, каза тя. Моето мнение е, че няма разрешително за спиране на строежа, заяви Аврамова.

Припомняме, след като на 4 април премиерът Бойко Борисов нареди да бъде спрян строежът на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" от местната партийна организация на БСП запитаха как така премиерът спира частен строеж.

Строежът трябва да бъде обезопасен, заяви от своя страна главният архитект Здравко Здравков. Той обаче не каза какво ще е бъдещето на постройката и не отговори на въпроса дали построеното до момента ще бъде съборено.
Заповедта на ДНСК не е моя, каза той, но не посочи кой е виновен за продължаването на строителството след изтичане на разрешението.

Небостъргачът "Златен век" е законен, обяви ДНСК

Небостъргачът "Златен век" е законен, обяви ДНСК

ДНСК частично спира строежа и изчаква произнасянето на компетентните органи

Запитан за есемесите, получени от "Артекс", Здравков заяви, че приема натиска за нормален и няма намерение да подава сигнал.

Кметът Йорданка Фандъкова благодари за политическата воля да се спази законът и той да е валиден за всички, без значение кой кой е.