Административният съд отмени заповедта за спиране на строежа "Златен век" на фирма "Артекс", предаде БНТ.

Десетгодишното разрешение за строеж на "Златен век" изтича през 2028 година.

Отклоненията по строежа са само на отделни части от него и заради запазването на съразмерността на сградата не е трябвало да се спира цялото строителство.

Шефът на ДНСК Иван Несторов е този, който трябвало да се произнесе за валидността за разрешителното за строеж, а на да прехвърля правомощията си на главния архитект Здравко Здравков, се казва още в решението.

Решението на съда може да се обжалва пред ВАС.

По-рано през юли бе съобщено, че строежът е само замразен.

Все още небостъргачът "Златен век" е само замразен

Все още небостъргачът "Златен век" е само замразен

ИК "Лозенец" настояват и НС да се произнесе по действието на поправката "Артекс"

Припомняме, на 6 април от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

Строителната фирма "Артекс" се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени. Оказа се, че хора от властта са купували апартаменти от фирмата на цени, няколко пъти по-ниски от пазарните такива.

В медийното пространство се разрази и хипотезата, че ниските цени на апартаментите на властта са свързани с решение на Народното събрание от 2017 година за промени в Закона за устройство на територията, с което решение срокът на валидността на разрешителните на строеж на обекти от първа и втора категория автоматично се удължава от 5 на 10 години.

Оказа се, че небостъргачът "Златен век" на "Артекс" на улица "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец" приспада към тази категория.