Три месеца след поетия ангажимент лично от премиера Бойко Борисов, министър Петя Аврамова и арх. Несторов да издадат заповед за окончателно спиране на строителството на небостъргача "Златен век" заради изтекло разрешение за строеж, такъв акт все още липсва.

От инициативния комитет "Лозенец", които повдигнаха и направиха публична темата, напомнят за ангажимента на институциите по казуса, но и сигнализират за нередности и продължаващото бездействие на ДНСК и внасят нови сигнали към ДНСК и Народното събрание.. 

Институциите не са гарант за законност, а съучастници на закононарушителите в строителния бранш.

ИК "Лозенец" иска становище и от Народното събрание и ресорните комисии за това, че поправката "Артекс" няма обратно действие, т.е. не може да бъде приложена спрямо небостъргача "Златен век".Напомня се, че такова становище вече е изразено от арх. Здравков, а пък по казуса има и решение на съда.

Имитират спиране на строежа на небостъргача "Златен век", според лозенчани

Имитират спиране на строежа на небостъргача "Златен век", според лозенчани

В заповедта за спиране не се казва, че строежът на "Артекс" е без разрешително

От ИК "Лозенец" настояват ДНСК да изпълни законовите си задължения, без да се опитва да прехвърли отговорността и да се произнесе категорично за това кога изтича разрешението за строеж на сграда "Златен век" , както и да постанови окончателно спиране на строителството.

От ИК "Лозенец" алармират и че на този етап се потвърждава тяхното опасение, че след скандала с евтините апартаменти на властта, спирането на строежа "Златен век" беше само фиктивно, докато минат изборите, а отново чрез институционално бездействие и без адекватна защита дори на издадените административни актове задкулисните сделки ще бъдат довършени и сградата - продължена.

Те посочват, че първата заповед на ДНСК е обжалвана от адвокатите на "Артекс" в съда и делото е обявено за решаване. От страна на Строителния контрол реакция липсва.

ДНСК спира окончателно строежа на "Златен век"

ДНСК спира окончателно строежа на "Златен век"

Наложените санкции са в размер на 200 000 лв.

Принципната позиция на инициативен комитет "Лозенец" е, че законът трябва да се спазва навсякъде и всички строежи без валидно разрешение за строеж следва да бъдат преустановени. Те предупреждават, че нямат капацитета да обикалят всички строителни площадки в София и да следят къде какви нередности има. А и всъщност това е работа на Дирекция "Национален строителен контрол". Изказва се подозрение, че в София и страната има и други казуси, подобни на "Златен век".

Това отново потвърждава необходимостта арх. Несторов да подаде незабавна оставка, заявяват от ИК "Лозенец" и посочват, че Несторов не издава актовете, които сам заявява, че ще издаде, както и не защитава адекватно в съда актовете, които все пак е издал.

"И вероятно си затваря очите за още редица случаи на строежи с документални нередности. Заради всичко това той трябва да си ходи. Но отговорността е и на тези, които го държат на този пост и с месеци не предприемат нищо въпреки публичната липса на адекватни действия."

Припомняме, на 6 април от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"
Обновена

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"

Срокът за строеж на сградата бил незаконно удължен

Строителната фирма "Артекс" се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени. Оказа се, че хора от властта са купували апартаменти от фирмата на цени, няколко пъти по-ниски от пазарните такива.

В медийното пространство се разрази и хипотезата, че ниските цени на апартаментите на властта са свързани с решение на Народното събрание от 2017 година за промени в Закона за устройство на територията, с което решение срокът на валидността на разрешителните на строеж на обекти от първа и втора категория автоматично се удължава от 5 на 10 години.

Оказа се, че небостъргачът "Златен век" на "Артекс" на улица "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец" приспада към тази категория.

Множество политически фигури влязоха в епицентъра на скандала. Столичната кметица Йорданка Фандъкова твърди, че разрешителното за строежа е изтекло, а главният архитект на София Здравко Здравков пък сподели, че е получавал заплашителни СМС-и от собствениците на "Артекс". Според двамата всичко е в ръцете на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Поправката "Артекс" е подвеждаща, смята Александър Ненков

Поправката "Артекс" е подвеждаща, смята Александър Ненков

Според него е спорно дали ЗУТ има отношение към фирмата и обекта