ИК "Лозенец" внася в съда и в ДНСК становище, доказващо, че разрешението за строеж на небостъргача "Златен век" е изтекло и в момента делото не касае неговия срок, а само нарушения в конструкцията на сградата.

От Изпълнителния комитет посочват, че поводът за действието им е, че миналата седмица е било заведено делото във Върховния административен съд относно обжалването на ДНСК на отмяната на заповедта за временно спиране строителството на небостъргача.

Компетентните институции до момента отказват да издадат становище относно валидността на строителното разрешение, изтъкват от комитета.

Все още небостъргачът "Златен век" е само замразен

Все още небостъргачът "Златен век" е само замразен

ИК "Лозенец" настояват и НС да се произнесе по действието на поправката "Артекс"

Те са на мнение, че с прехвърлянето на отговорността между МРРБ, Столичната община, НАГ и ДНСК проблемът само "се е забатачил". От ИК "Лозенец" упрекват директора на ДНСК Иван Несторов, че отказва да спре строеж, за който всички институции са констатирали, че е с изтекло строително разрешение. Освен това според тях ДНСК е неадекватна в аргументацията си в рамките на съдебното дело, образувано от "Артекс", срещу заповедта за спиране на строежа.

Те уточняват, че в момента строежът на "Златен век" е временно замразен заради нередности в изпълнение на конструкциите на сградата, но ДНСК така и не е издала акт за спиране на строежа заради изтекло разрешително за строеж.

Поради тази причина ИК "Лозенец" представя правно становище относно казуса с небостъргача, което е изготвено от юриста Борис Милчев. Борис Милчев е експерт в областта на ЗУТ, дългогодишен началник "Правен" отдел в Направление "Архитектура и градоустройство" в Столична община, бил е началник ДНСК, а по настоящем юрист към КАБ.

Имитират спиране на строежа на небостъргача "Златен век", според лозенчани

Имитират спиране на строежа на небостъргача "Златен век", според лозенчани

В заповедта за спиране не се казва, че строежът на "Артекс" е без разрешително

ИК "Лозенец" отново призовават арх. Несторов да издаде акт за спиране на строителството на "Златен век" поради изтекло строително разрешение, както и да издаде заповед за премахване на незаконно построеното. След издаването на заповедта от комитета настояват той да подаде оставка и да се оттегли от всички държавни постове.

Припомняме, на 6 април от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

Множество политически фигури влязоха в епицентъра на скандала. Столичната кметица Йорданка Фандъкова твърди, че разрешителното за строежа е изтекло, а главният архитект на София Здравко Здравков пък сподели, че е получавал заплашителни СМС-и от собствениците на "Артекс". Според двамата всичко е в ръцете на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"
Обновена

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"

Срокът за строеж на сградата бил незаконно удължен