По повод искането на новия кмет на район "Лозенец" Константин Павлов ДНСК да премахне сградата "Златен Век", от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявяват, че намеренията му не кореспондират със законността и решение на съда.

Според тях се манипулира общественото мнение. В тази връзка те припомнят, че със решение от 30 юли 2019 Софийският административен съд е потвърдил валидността на разрешението за строеж на многофункционалната сграда "Златен век" и е отменил заповедта на ДНСК за спирането на строежа.

"Демократична България" настоява ДНСК да спре "Златен век"

"Демократична България" настоява ДНСК да спре "Златен век"

По думите им разрешението за строеж вече е загубило правното си действие

От "Артекс" поясняват, че очакват окончателно решението на Върховния административен съд по казуса, за да продължат строежa, тъй като уважаваме върховенството на закона.

От компанията напомнят още, че съдът счита, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на този и други подобни строежи, които промяната на ЗУТ е заварила през 2017, ще изтече през 2028 г.

Решението на съда е подкрепено от множество официални правни становища на правни експерти като проф. Огнян Герджиков, проф. Дончо Хрусанов, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов и други, посочват от "Артекс".

В позицията си от "Артекс" изтъкват, че действията на новия кмет целят правен прецедент, който освен че ще бъде негативен сигнал към българските и чуждестранни инвеститори, ще създаде възможност да се атакуват редица мащабни строежи, включително и редица инфраструктурни проекти в страната, за които поправката в чл. 153 на ЗУТ е направена и важи.

От "Артекс" не са съгласни да се внушават лъжи и чакат съдебното решение

От "Артекс" не са съгласни да се внушават лъжи и чакат съдебното решение

Според тях целта е да се нанесат щети върху строителния бранш

Припомняме, на 6 април от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).

ИК "Лозенец" протестира срещу бездействието на ДНСК за "Златен век"

ИК "Лозенец" протестира срещу бездействието на ДНСК за "Златен век"

Настояват решението за строеж да се обяви за изтекло