Съдът не е сезиран с въпрос за законността на небостъргача "Златен век" и затова не се е произнасял. Висящият пред него спор е за спиране на строителството. С какъвто и резултат да приключи този спор, това не е препятствие за установяване и премахване на незаконно строителство на обект "Златен век".

Това се казва в позиция на "Демократична България" (ДБ), изпратена до медиите след днешната позиция на фирмата-изпълнител "Артекс". 

"Артекс" определи за незаконосъобразно искането на новия кмет на район "Лозенец"

"Артекс" определи за незаконосъобразно искането на новия кмет на район "Лозенец"

Те припомнят, че съдът е потвърдил валидността на рарешението за строеж

"На ход е ДНСК. Ролята на районния кмет да не оставя удобно нерешени въпроси", заяви кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов, избран с гласовете на ДБ. Той поиска Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да обяви строежа на "Златен век" за незаконен, а от "Артекс" оспориха искането му.

Повод за неговата позиция е твърдението на фирмата-строител, че са открили в искането му към ДНСК намерения в разрез със закона. "Аз твърдя, че съм открил действия в разрез със закона", заяви Павлов в коментар към позицията на фирмата-строител.

В искането на кмета на район "Лозенец" е посочено, че строителството след изтичане на срока на презаверката на разрешението за строеж на 19 ноември 2017 г. е незаконно и подлежи на премахване.

Върховният административен съд (ВАС) няма практика по прилагането на чл. 153 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) след измененията му от началото на 2017 г., противно на твърденията от фирма "Артекс", пишат от ДБ.

Те са категорични, че ДНСК дължи произнасяне по казуса. Изясняването на въпроса за законността на започнатия строеж е в интерес и на бизнеса, и на жителите на столицата. 

Не за законността на "Златен век" спорели ДНСК и "Артекс"

Не за законността на "Златен век" спорели ДНСК и "Артекс"

Спорът бил заради отмяната на заповедта за спиране на строежа

Подробният устройствен план за сградата е одобрен през 1996 г. Оттогава са настъпили множество промени в устройствените условия, най-съществените от които са влизането в сила на Общия устройствен план през януари 2007 г. и на чл. 16в от Закона за устройството и застрояването на Столична община през април 2018 г., според които сграда с такива размери е недопустима на това място.

Тези съществени промени в устройствените условия са абсолютно основание за служебно изменение на плана от 1996 г., за което е компетентен главният архитект на Столична община. Изменението на плана е допустимо и поради обстоятелството, че разрешението за строеж на обекта е с изтекъл срок, уверяват от ДБ. 

От "Артекс" не са съгласни да се внушават лъжи и чакат съдебното решение

От "Артекс" не са съгласни да се внушават лъжи и чакат съдебното решение

Според тях целта е да се нанесат щети върху строителния бранш

Припомняме, на 6 април от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).