Досега никой не се е произнесъл по въпроса дали е законен или не строежът на "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". Това заяви пред БНР Борис Милчев - юрист на Камарата на архитектите.

Той поясни, че спорът, който е в съда, не е за законността на сградата.

ДНСК издава заповед за спиране на строежа, а такава заповед винаги е временна - до отстраняване на някакви проблеми, посочи Милчев.

По негови думи в тази заповед ДНСК се обръща към главния архитект на Столичната община за становище дали строежът е законен. Главният архитект на София обаче се въздържал да даде такова поради искане на "Артекс" до общината да се произнесе за законността на строежа.

ДНСК очаква решението за "Златен век" да се обжалва
Обновена

ДНСК очаква решението за "Златен век" да се обжалва

След аргументите на съда, "Артекс" не вижда причини да не продължи да строи

Според юриста ДНСК ще обжалва решението на съда по законността на строежа на "Златен век". Той самият обаче смята, че решението на съда е добре обосновано.

ДНСК трябва да подаде една друга заповед - дали строежът да продължи, или да започне производство по обявяването му за незаконен, поясни той.

Според него, ако днес ДНСК оспори решението на съда, след местните избори ще се произнесе ВАС.

Милчев изрази мнение, че на 29 ноември 2017 г. книжата на "Златен век" са изтекли, което означава, че строежът трябва да бъде спрян. Юристът бе категоричен, че всичко, извършено след 29 ноември 2017, е незаконен строеж.

Очевидно има голямо желание на инвеститора да реализира този проект, но от друга страна има едни действия от страна на МРРБ и на Столична община, които са създали привидност, че нещата са законни, каза още той.

Административният съд отмени заповедта за спирането на "Златен век"

Административният съд отмени заповедта за спирането на "Златен век"

Строителната фирма "Артекс" се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта

Припомняме, на 31 юли стана ясно, че Административният съд отменя заповедта за спиране на строежа "Златен век" на фирма "Артекс". По-рано през юли бе съобщено, че строежът е само замразен.

На 6 април от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

В началото на август стана ясно, че ДНСК очаква решението на ВАС да се обжалва.