Във връзка със запитвания от медии, относно постановено неокончателно решение на Административен съд - София град за отмяна на заповедта за спиране на СМР на строеж "Златен век", ДНСК информира, че касационната жалба се подава до ВАС чрез съда, който е постановил решението, в 14-дневен срок от деня на съобщението, че решението е изготвено.

След надлежното получаване на решението от съда и разглеждане на мотивите му, Дирекция за национален строителен контрол - ДНСК ще извърши анализ и преценка на необходимостта от обжалване на първоинстанционния съдебен акт.

На първа инстанция: Има поправка „Артекс“

На първа инстанция: Има поправка „Артекс“

Политиците с евтини апартаменти, "Артекс" с небостъргач, а гражданите - с дела

"Въпреки загубите, продължаваме да държим на качественото строителство", обясняват от "Артекс" и допълват, че от аргументите на съда става ясно, че ДНСК не е имала правно основание за спиране на строежа и строителството може да продължи.

Съдът счита, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на сградата ще изтече през 2028 г., съобщава компанията.

По този повод, от "Артекс" правят следното изявление:

"Липсата на прозрачност и правната несигурност, създадени от действията на институциите преди това решение на САС, доведоха до загуби за "Артекс" в размер на 1 800 000 лв от издаването на заповедта на ДНСК на 15.04.2019 до днес.

В крайна сметка с това си решение Съдът потвърди, че Разрешението за строеж на "Златен век" е валидно - нещо, в което ние от "Артекс" винаги сме били сигурни.

Решението на съда идва и като потвърждение на множество официални правни становища на видни правни специалисти като проф. Дончо Хрусанов, проф. Огнян Герджиков, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов.

Така, както е посочено и в Решениетo, съобразно визираната практика на Върховният административен съд, десетгодишният срок спрямо издаденото Разрешение за строеж ще изтече през 2028 г.

В една правова държава Законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти, т.е. очакваме и разчитаме, че институциите и гражданите ще се съобразят с решението на съда.

Бихме искали да уверим всички наши настоящи и бъдещи клиенти, че "Артекс" продължава изграждането на сграда "Златен век"! Независимо от понесените загуби, продължаваме да държим на качественото строителство и ще изпълним всички договорни задължения към клиентите си."

Спират строежа на небостъргача, поправка "Артекс" нямало

Спират строежа на небостъргача, поправка "Артекс" нямало

Не стана ясно каква ще е съдбата на построеното до момента

На 6 април от ДНСК е връчен констативен акт на възложителя и днес ще бъде връчена заповедта за спиране на строежа с два мотива - нарушение по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж. След като е връчена заповедта на фирмата, която го строи, има буферен период, в който компанията може да обжалва.

На 31 юли стана ясно, че Административният съд отменя заповедта за спиране на строежа "Златен век" на фирма "Артекс". По-рано през юли бе съобщено, че строежът е само замразен.

На 6 април от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

Строителната фирма "Артекс" се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени. Оказа се, че хора от властта са купували апартаменти от фирмата на цени, няколко пъти по-ниски от пазарните.

Скандалът с апартаментите на властта на преференциални цени стана повод за оставките на:

- Цветан Цветанов от парламента; - Цецка Цачева като правосъден министър; - зам.-министър Ваня Колева; - зам.-министър Красимир Първанов.

Заради скандала освен тях оставки подадоха още:

- Делян Добрев като народен представител; - зам. областния управител на София Томи Николов.

Административният съд отмени заповедта за спирането на "Златен век"

Административният съд отмени заповедта за спирането на "Златен век"

Строителната фирма "Артекс" се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта