Кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов сезира главния прокурор Иван Гешев заради продължаващото строителство на небостъргача "Златен век", съобщиха от "Демократична България".

"Знаете позицията ми за законността на разрешението за строеж още от предизборната кампания. Сезирам прокуратурата за двете заповеди на главния архитект на София (Здравко Здравков - б.р.), които според мен са невалидни, тъй като се отнасят до несъществуващ акт", заяви Павлов.

Той очаква в районната община да получат мнение по същество, а не между другото, за валидността на разрешението за строеж.

Строителството на "Златен век" беше подновено, след като ВАС през май окончателно отмени заповедта началника на ДНСК за спирането му.

Според Павлов самото разрешително за строеж, издадено от главния архитект на София, е нищожно. Това е мотивът му да отстоява позицията, че строителството е незаконно.

В писмото си до Гешев той признава, че извън кметските компетенции е оспорването на актовете на главния архитект на Столична община.

"Ръководената от Вас прокуратура може да упражни правото си на протест по чл. 215, ал.1 от ЗУТ и да поиска прогласяването на нищожността на Заповед №РА51-74 от 2 май 2018 г. и Заповед №РА51-154 от 6 август 2018 г. на главния архитект на Столична община", се казва в искането на Павлов до Иван Гешев.

С двете заповеди главният архитект на София Здравко Здравков е допълнил разрешението за строеж, което е издадено през 2007 г.

Константин Павлов настоява, че ДНСК няма отношение към законността на строителството, а към самото изпълнение. Основният проблем според него е, че сградата на практика няма разрешително за строеж.

Според кмета на "Лозенец" след влизане в сила на Общия устройствен план на Столичната община през 2007 г. и загубата на правно действие на разрешението за строеж са налице всички законови предпоставки за изменение на действащия подробен устройствен план за установяване максимална допустима височина на застрояване от 26 метра (или максимум осем етажа).

Припомняме, че Върховният административен съд (ВАС) през месец май 2021 г. излезе с решение за отмяна заповедта на шефа на ДНСК за временно спиране на "Артекс". Това решение, според ИК Лозенец е очаквано, защото заповедта на ДНСК е порочна и не е била адекватно защитавана в съдебна зала. С решението на първоинстанционния съд беше отменено спирането от ДНСК на строежа на небостъргача в столичния квартал "Лозенец". Престъплението "Златен век" продължава. Това написа през ноември 2020 г. в социалната мрежа Фейсбук кметът на район "Лозенец", Константин Павлов.