Престъплението "Златен век" продължава. Това написа в социалната мрежа Фейсбук кметът на район "Лозенец", Константин Павлов, относно развитието по казуса "Златен век". В няколко точки Павлов настоява началникът на ДНСК да обжалва решение на Административния съд и казусът да бъде решен.

На 6 ноември 2020 г. Административният съд на София-град (АССГ) отново отмени заповедта на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за спиране на строежа на небостъргача "Златен век". Не се изненадвам, тъй като заповедта за спиране на строежа имаше своите дефекти и очевидно беше издадена по-скоро за да се успокоят гражданите, а не за да се реши проблема със скандалния строеж, пише районният кмет.

По думите му, от 17 ноември 2019 г. до 16 ноември 2020 г. той е чакал началника на ДНСК да изпълни задължението си и да се произнесе по законността на строежа.

ДНСК да спре окончателно "Златен век" настояха от ИК "Лозенец"

ДНСК да спре окончателно "Златен век" настояха от ИК "Лозенец"

Настояват и за оставката на Иван Несторов

След влизане в сила на Общия устройствен план на Столична община през 2007 г. и загубата на правно действие на разрешението за строеж, за обекта са налице всички законови предпоставки за изменение на действащия подробен устройствен план за установяване максимална допустима височина на застрояване от 26 м (или максимум осем етажа).

Въпреки че сегашните министър на регионалното развитие (Петя Аврамова), кмет (Йорданка Фандъкова) и главен архитект (Здравко Здравков) на Столична община още през пролетта на 2019 г. заявиха, че обектът няма действащо разрешение за строеж, ръководството на общината отказва да открие процедура за изменение на действащия план, пише кметът на "Лозенец".

ВАС забрани строежа на "Златен век" и върна делото за преразглеждане

ВАС забрани строежа на "Златен век" и върна делото за преразглеждане

Спроед магистратите първоинстанционният съд е допуснал съществени нарушения

Тъй като до сега не е получил отговор на искане за изменение на плана, нито общински съветници от "Демократична България" са получили отговор, Константин Павлов настоява:

  1. Да престанат опитите на началника на ДНСК, на кмета и на главния архитект на Столична община да се крият един зад друг и зад мотивите на невлезли в сила съдебни решения.
  2. Началникът на ДНСК да обжалва Решение № 6123 от 06.11.2020 г. по адм.д. № 6376/2020 г. на Административен съд София-град пред Върховния административен съд.
  3. Началникът на ДНСК да изпълни задължението си по закон и да се произнесе по законността на извършеното строителство на обект "Златен век" след 19.11.2017 г. - датата, на която разрешението за строеж е загубило правно действие.
  4. Главният архитект на Столична община да открие производство за изработване и одобряване на проект за изменение на действащия подробен устройствен план по реда на чл. 135, ал. 5 от ЗУТ на основание чл. 134, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от ЗУТ с цел привеждането му в съответствие с предвижданията на Общия устройствен план на общината с максимална височина на застрояване от 26 м.

Мотивът на районния кмет на "Лозенец" е защита на обществения интерес.

Припомняме, на 6 април 2019 г. от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов.

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).

ДНСК да обжалва повторната отмяна на спирането на строежа на "Златен век"

ДНСК да обжалва повторната отмяна на спирането на строежа на "Златен век"

За ИК "Лозенец" решението на съда е унизително за съдебната система