От ДНСК трябва да издадат заповед, че небостъргачът "Златен век" е с изтекло нарушение за строеж, повече не може да бъде подновено и трябва да бъде премахнато незаконното строителство.

За това настояха пред News.bg членовете от Инициативен комитет "Лозенец" - Никола Вапцаров и Войслав Тодоров на протест пред сградата "Златен век" в столичния квартал. От Инициативния комитет продължават с протестните действия, докато не постигнат успех.

В момента сградата е спряна само временно, алармират от комитета. Утре предстои на заседанието на ВАС да се гледа обжалването на временното спиране на строителството. "Ние нямаме илюзии, че заповедта ще остане - тя ще падне в съда, на 99% сме сигурни в това", отбеляза Войслав Тодоров и подчерта множеството сигнали, които са подавали и оттегленото от арх. Иван Несторов доверие.

Тодоров се надява на максимално широка подкрепа от официалните лица, за да се реши проблемът и да се издаде една заповед за окончателното спиране на строителството.

Снимка 483771

Източник: БГНЕС

Именно ДНСК си измива ръцете с делото във Върховния административен съд, смята Никола Вапцаров, според когото от 2017 г. насам сградата се строи с изтекло строително разрешение. По думите му на първа инстанция съдийката постановила решение, в което коментирала строителното разрешение, което никога не е било обект на актовете на ДНСК.

С коментара си съдийката излязла извън правомощията си и на тази база от ДНСК започнали да увъртат. "Този въпрос никога досега не се е разглеждал от съда и не са представени доказателства в съда за наличието на юридическия факт на изтеклото строително разрешение", аргументира се Вапцаров.

За това от Инициативен комитет "Лозенец" са изключително разочаровани от действията на ДНСК, които се опитват да залъжат обществото и умишлено отбягват темата. "Ние вярваме, че в основата на това нещо стои архитект Иван Несторов, тъй като той е ръководител на ДНКС, а тя тотално е свалила ръце от проблемите в строителството, посочи Вапцаров.

"Факт е, че тази сграда се строи без строително разрешение, I Tower се строи с изтекло строително разрешение, Алепу не се знае дали е подпорна стена или хотел, дали ще го правим къща за птици или не. Затова ние искаме просто този човек да напусне този пост, защото достатъчно много пакости е направил в строителния бранш в България", настоя Никола Вапцаров.

Иначе исканията на Инициативния комитет са ясни - ДНСК да не си измиват ръцете със съда, оставката на шефа на ДНСК архитект Иван Несторов и ДНСК да постанови акт за окончателно спиране на строежа "Златен век" и за неговото премахване.

Прокуратурата протестира разрешението за строеж на "Алепу"

Прокуратурата протестира разрешението за строеж на "Алепу"

То е издадено от главния архитект на Созопол през 2018 г.

Припомняме, че преди няколко месеца ДНСК отхвърли искането на районния кмет на "Лозенец" Константин Павлов за събаряне на небостъргача "Златен век", като се позова именно на неприключилото съдебно дело по казуса. От "Артекс" изразиха недоумение си от позиция на кмета, чиито намерения не кореспондирали със законността и решение на съда.

След дългогодишни протести на столичани срещу строежа на небостъргача в "Лозенец", недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка. Протестиращите стигнаха и до министър-председателя Бойко Борисов, който заповяда спиране на строежа. На 6 април от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век".

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

По искане на Фандъкова и след справка с Петя Аврамова

В последния месец решенията на ДНСК и конкретно на арх. Несторов влязоха в публичното пространство и със строителството на плажа "Алепу" и укрепването на свлачище с проект за хотел. 

Прекрасно местообитание за птички вижда Борисов на "Алепу"

Прекрасно местообитание за птички вижда Борисов на "Алепу"

Гледай ме внимателно какво ще кажа, защото си ми доложил - реплика на премиера към шефа на ДНСК