За ИК "Лозенец" е необяснимо решението на съда на първа инстанция отново да отмени спирането на строежа на небостъргача "Златен век".

Те напомнят, че постановената отмяна на спирането вече е била върната от Върховния административен съд заради сериозни пропуски при произнасянето Решението от 6 ноември на Административен съд - София-град обаче изглеждало в противоречие с решението на по-горната съдебна инстанция.

От ИК "Лозенец" посочват, че делото за втори път е на първа инстанция в Административен съд-София, като първия път решението на съда е било също толкова "абсурдно", колкото е и сегашното.

Съдът, без да има право, изрази мнение, че "Златен век" може да бъде строен до 2028 година, че всяка заповед на главния архитект удължава срока на строителното разрешение с нови 5 години и че ДНСК е нямало право да спира строителството заради съществените и неодобрени изменения на конструкцията на сградата, посочват от Инициативния комитет.

Впоследствие ВАС отмени изцяло решението на първата инстанция и върна делото да бъде разгледано отновона първа инстанция, като постанови, че съдът няма право да разглежда въпроса за срока на строителното разрешение, няма право да се приема, че заповедите на главния архитект подновяват срока на строителното разрешение и че съществените изменения на конструкцията са достатъчно основание за издаване на акта на ДНСК и ако "Артекс" са били редовни или тези изменения не са били от важно за конструкцията на сградата значение, то те е щяло да са ги отстранили по законовия ред, без да има нужда да обжалват акта на ДНСК.

ВАС забрани строежа на "Златен век" и върна делото за преразглеждане

ВАС забрани строежа на "Златен век" и върна делото за преразглеждане

Спроед магистратите първоинстанционният съд е допуснал съществени нарушения

От ИК "Лозенец" посочват, че въпреки че инструкциите на ВАС са задължителни за първоинстанционния съд, АССГ изобщо не се е съобразил с указанията му и е постановил същото решение, както и при първото разглеждане на делото.

Те посочват, че както при първото разглеждане на първа инстанция, съдът е преписал позицията на "Артекс" и я е представил за свое разсъждение, без да се вземат предвид аргументите на юристите на ДНСК, нито указанията на ВАС.

От Инициативния комитет заявяват, това решение е унизително за българската съдебна система и неминуемо ще бъде отменено, ако делото бъде обжалвано.

По тази причина настояват ДНСК да обжалва решението на Административен съд София-град като противозаконно, както и да издаде нов констативен акт, в който да отрази действителното правно положение на строежа, а именно, че той е с изтекло разрешение за строеж, и да издаде акт, с който строежът да бъде премахнат.

Заради бездействието на ДНСК от ИК "Лозенец" настояват и за оставката на нейния началник - архитект Несторов.

Административният съд отмени заповедта за спирането на "Златен век"

Административният съд отмени заповедта за спирането на "Златен век"

Строителната фирма "Артекс" се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта

Строежът на "Златен век" е незаконен, не защото има груби и значителни изменения на конструкцията, които не са минали през съответното одобрение, строежът е незаконен защото вече три години след изтичане на строителното разрешение сградата е недовършена, посочват в позицията си от ИК "Лозенец".

Припомняме, на 6 април 2019 г. от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).