Служителите на строителната фирма "Артекс" ще протестират всеки ден пред ДНСК, докато не бъде разрешена отново дейността по изграждане на небостъргача "Златен век" в столичния кварта "Лозенец". Заканата изрече собственикът на компанията арх. Пламен Мирянов на въпрос на News.bg.

Във вторник служителите на "Артекс" излязоха за втори път на протест, този път пред сградата на ДНСК, от другата страна на пл. "Македония", ден след като комисията излезе с решение, по силата на което строителните работи са прекратени заради изтекло през миналата година разрешение за строеж. 

ДНСК няма да пипа нищо по "Златен век", докато съдът разглежда казуса

ДНСК няма да пипа нищо по "Златен век", докато съдът разглежда казуса

Според Влади Калинов в съда срокът за разрешението за строеж не е предмет на спора в съда

Компанията също така ще търси отново правата си по съдебен ред. От строителната фирма са сезирали Европейската комисия за казуса, каза още Мирянов. Той призова още да бъде организирана кръгла маса с експерти и представители на институциите, която да разгледа случая "Златен век".

"Публично е известно, че тогавашният премиер Бойко Борисов е наредил на ДНСК да спре строежа, което според нас е абсурдно. И, разбира се, след 2 години съдебни битки спечелихме делото, защото това е било незаконно. Сега отново ще се случи същото", изрази увереност Мирянов.

"ДНСК са подведени от некомпетентни съветници. Уважавам ръководителите на това учреждение. Смятам обаче, че някой недобросъвестно ги е повел", добави той. Ако е правилна тезата на комисията по строителен контрол, че разрешението за строеж е било издадено през 2010 г., то би трябвало да бъде изтекло още през 2015 г., което не е така, аргументира се още собственикът на "Артекс".

Припомняме, ИК "Лозенец" оспорват строителството в съда, но в средата на май месец Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд - София град от ноември, с което беше отменено спирането от ДНСК на строежа на небодстъргача в столичния квартал "Лозенец". ДНСК е направила вече 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно. Само преди десетина дни обаче служебният министър разпореди нова проверка.

Арх. Виолета Комитова призна, че случаят "Златен век" е с дълга история, започнала от 1995 г. с градоустройственото решение, с множество други промени, инвеститори, разрешителни за строеж, с удължавания, спирания, с два закона, които са прилагани, но и намеса на политици и силно присъствие на Столична община. Отделно и много сериозни финансови интереси.

Артекс: Огорчени, възмутени, потресени продължаваме протестите

Артекс: Огорчени, възмутени, потресени продължаваме протестите

Това е тежка държавна репресия и административен произвол