Огорчени, възмутени, потресени сме. Така започва позицията на "Артекс" след огласеното от шефа на ДНСК решение да издаде нова заповед за спиране на строителството на небостъргача "Златен век". Тази сутрин работници на "Артекс" и собствениците на строителната фирма организираха протест през МРРБ с искане да бъде разрешено да продължат строителството. Утре сутрин отново ще протестират.

С недоумение те са разбрали за поредното решение и го определят като "проява на административен произвол, тежка държавна репресия, неуважение към решенията на българския съд и пълно незачитане на конституционните им права."

Също така според "Ареткс" за втори път (припомняме, "Артекс" са строители и на кооперацията, където бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов е купил имот, а покрай скандала Апартаментгейт и подаде оставка) компанията е използвана по най-безцеремонен и унизителен начин за разчистване на междуинституционални и междуличностни сметки между хора от властта, към които те нямат никакво отношение.

"Артекс" плаши със съд в Страсбург при ново спиране на строежа на "Златен век"

"Артекс" плаши със съд в Страсбург при ново спиране на строежа на "Златен век"

Дружеството призовава служебното правителство да не допусне нови незаконосъобразни действия

Мирянови са разочаровани, че това се случва и по време на служебното правителство, което уж е трябвало да прокара пот за нов модел на управление.

"Това представлява вулгарна подигравка с труда, средствата, инвестициите и мечтите на стотици хора" ,заявяват от "Артекс".

Компанията опровергава шефа на ДНСК Влади Калинов, тъй като явно за разрешението за строеж на сградата се взима за отправна точка датата на откриване на строителната площадка.

Освен това изчисляването на 10 годишния срок за завършване на строежа, считано от датата на откриване на строителната площадка, в случая е некоректно, тъй като към датата на промяната в закона вече е налице издаден нов административен акт - Заповед № РД-09-50-1027/19.11.2012 г. на Главния архитект на СО, с която е презаверено разрешението за строеж.

Според "Артекс" меко казано е несъстоятелен аргументът, че този административен акт следва да се счита за неиздаден, защото в един следващ момент, пет години по-късно, промяна в закона го е направила излишен - подобна теза би придала на промяната в ЗУТ обратно действие, каквото законът категорично няма.

Именно Заповед № РД-09-50-1027/19.11.2012 г. е валидният административен акт, окончателните правни последици от който все още не са били настъпили към датата на законовата промяна, т.е. правоотношенията по този акт са били заварени от новата разпоредба на закона. Съдържанието на този акт следва да се счита преуредено занапред, т.е. срокът за завършване на строежа, посочен в заповедта за презаверка, автоматично се удължава от 5 на 10 години, до 19.11.2022 г.

От "Артекс" са възмутени, че ДНСК се отнася напълно пренебрежително към позицията на съда (решения на два състава на Административен съд - София). 

Кметът на столичния район "Лозенец" иска спиране на строежа на небостъргача "Златен век"

Кметът на столичния район "Лозенец" иска спиране на строежа на небостъргача "Златен век"

Разрешават само 8-етажна сграда

В резултат от незаконосъобразното спиране на строежа от ДНСК през 2019 г., от "Артекс" са били поставени пред невъзможност да продължат строителството, а пък дори и да се възприеме "неправилната теза" на ДНСК за валидност до януари 2020 г., с незаконосъобразните си действия ДНСК е отнела на "Артекс" цели 9 месеца, от 15.04.2019 г. до 15.05.2021 г., в рамките на които грубият строеж на сградата е щял да бъде завършен много отдавна.

Според Мирянови планът е да се влезе отново в съда и там да бъде изчерпан напълно срокът на валидност на разрешението за строеж, което е цинично.

Освен това по аналогия на задължителната съдебна практика за суперфицията и въз основа на общата правна логика, следва да се приеме, че срокът на валидност на разрешението за строеж спира да тече, докато им е било забранено да строят, продължават от Артекс и намекват и за политическа отговорност: "Надяваме се, че лицата, застанали зад днешното решение, си дават ясна сметка за огромната политическата отговорност, която поемат. Това решение не уврежда не само интересите на една частна българска компания, но и обществения интерес." И предупреждават, че българските данъкоплатци ще платят сметката на заведените от "Артекс" съдебни дела. 

Ние ще защитим правата си в съда, а нека последиците от днешното несправедливо решение да тежат на съвестта на тези, които го взеха.

Припомняме, след няколко години протести на 6 април 2019 г. от "Артекс" преустановиха строежа на "Златен век", обявявайки, че това е съобразяване с разпореждането на министър-председателя - тогава Бойко Борисов.

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно. Това от своя страна предизвика поредните протести. 

ВАС също даде зелена светлина за строежа на "Златен век"

ВАС също даде зелена светлина за строежа на "Златен век"

Касационната инстанция потвърди отмяната на спирането на строежа

От ИК "Лозенец" оспорват строителството в съда, но в средата на май месец Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд - София град от ноември, с което беше отменено спирането от ДНСК на строежа на небодстъргача в столичния квартал "Лозенец".

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова разпореди на ДНСК по-задълбочена проверка на случая със строежа на "Златен век". Самата Комитова призна, че случаят "Златен век" е с дълга история, започнала от 1995 г. с градоустройственото решение, с множество други промени, инвеститори, разрешителни за строеж, с удължавания, спирания, с два закона, които са прилагани, но и намеса на политици и силно присъствие на Столична община. Отделно и много сериозни финансови интереси.

В ИК Лозенец не вярват на ДНСК, докато не видят мотивите за спиране на "Златен век"

В ИК Лозенец не вярват на ДНСК, докато не видят мотивите за спиране на "Златен век"

Те настояват от години, че "Артекс" нямат валидно разрешително за строеж