Ако не беше скандала с апратаментите, може би пак щях да напусна ГЕРБ. Това заяви Цветан Цветанов пред Нова телевизия.

Той заяви, че това, което е видял при кампанията за евроизборите, му е дало мотиви да поиска от Бойко Борисов да се върнат към началната си позиция. Премиерът обаче му предложил друг вариант, който Цветанов отказал.

"Убеден съм, че щях да напусна и без скандала. Има граници, които не могат да бъдат преминати. Аз бях един буфер, който понасяше много негативи за всичко, което еднолично искаше да го рашава един човек", категоричен бе бившият втори в ГЕРБ.

Менда Стоянова изненадана от пълното отричане на Цветанов от ГЕРБ

Менда Стоянова изненадана от пълното отричане на Цветанов от ГЕРБ

Именно Цветанов бил в най-близки отношения с премиера

Цветанов определи като несъстоятелна теза вчерашните думи на Борисов, че близка дама до президента е направила компрометиращите снимки от спалнята му. Според него целта била да се отклони вниманието.

Запитан дали се чувства овъзмезден, че асансьорът му вече е по-малка тема от шкафчето на премиера, Цветанов подчерта, че смята, че не е нарушил законодателството и не е направил нищо нередно. След "Апартаментгейт" единственият разумен вариант обаче бил да се оттегли. Когато човек е искрен, колкото по-нависоко си, винаги ще се търсят някакви сюжети, които да те дискредитират, отбеляза той.

Цветанов очаква членове на ГЕРБ в партията си, хората искат оставка на Борисов

Цветанов очаква членове на ГЕРБ в партията си, хората искат оставка на Борисов

Според Джема Грозданова предсрочни избори са нужни

Цветанов заяви, че неведнъж, докато е бил в ГЕРБ, се е противопоставял на решения в ущърб на обществения интерес. "Трябва да направим разлика между работещите хора и тези, които са взимали управленските решения. Аз винаги съм работил за кауза, както в момента тръгвам и с новия политически проект", изтъкна той.

По негови думи партията, която ще бъде създадена на 27 септември - "Републиканци за България", няма да е лидерска, а ще има разширен формат на изпълнителен съвет, в който ще участват хората със своите аргументи, за да се вземат важните решения.

Цветанов бе категоричен, че не е предал ГЕРБ, а напротив - ГЕРБ са предали изначалните ценности при създаването на партията. Предателство е, ако останеш и продължаваш да правиш това, което виждаш, че е против твоето усещане и съществуване като политик, подчерта той и допълни, че винаги е имал твърда позиция пред Борисов.

Цветанов заяви, че е бил единственият, който винаги е казвал истината, и затова си е създал много проблеми.

Относно протестите срещу властта и отказа ва управляващите да подадат оставка той посочи, че когато има от какво да се притестяваш, не искаш да подадеш оставка.

Цветан Цветанов иска партията му "Републиканци за България" като отбор

Цветан Цветанов иска партията му "Републиканци за България" като отбор

Обединение за защита на единствения възможен път за развитие - евроатлантическият

"От всичко, което съм видял, мога да си направя изводи. Не бих казал, че ще изляза като новородено политическо лице, но трябва да не допускаме тези слабости, които в един политически живот могат да бъдат допуснати", коментира Цветанов.

Той заяви, че е личен акт на бившите членове на ГЕРБ, решили да се присъединят към неговия политически проект, дали ще напуснат постовете, които са заемали при предишната си партия.

"Всички смятат, че можеш да откъснеш живо месо от дадена политическа формация. Тук няма взаимоотношения работодател - работник, а съпричастност към една кауза", подчерта Цветанов по повод обвиненията, че вербува членове на ГЕРБ.

Според него имиджът му след скандали с имотите е изчистен и хората му вярват, защото знаят какво е правил.

Цветан Цветанов изключва да има следващ мандат с премиер Борисов

Цветан Цветанов изключва да има следващ мандат с премиер Борисов

Той отрича да има договорка с ГЕРБ

Той бе категоричен, че партията му ще се яви самостоятелно на предстоящите избори, тъй като иска да изгради своята идентичност чрез капацитета, с който разполага, и с подкрепата на демократично мислещите граждани. Цветанов изрази убеденост, че "Републиканци за България" ще прескочи прага за влизане в парламента.

Тези, които се присъединяват към новия политически проект, са стойностни хора, които се чувстват предадени от тези, които управляваха, посочи той.

Запитан дали ГЕРБ са възможен коалиционен партньор, той бе категоричен, че в тази конфигурация - начело с премиера Борисов, това няма как да стане. Без него Цветанов би водил разговори с ГЕРБ, но не знае дали би влязъл в коалиция.

Припомняме, че Слави Трифонов с кратък пост във фейсбук от вчера, увери че неговите лични убеждения са, че "пътят на България е само един и безпрекословен - НАТО и Европейски съюз". Позиционирането на партията "Има такъв народ", на която социологическите проучвания дават сигурно място в един евентуално нов парламент бе формулирано от зам.-председателя й Тошко Йорданов - без коалиране с ГЕРБ, ДПС, БСП, НФСБ, ВМРО и "Воля", в което се включва и "Републиканци за България", тъй като "Цветан Цветанов е ГЕРБ".