Прокурор от Специализираната прокуратура е приключил проверката на бившия зам.-шеф на партия ГЕРБ Цветан Цветанов по "Апартаментгейт", съобщи "24 часа".

Постановлението на прокурор Валентина Маджарова, с което отказва да образува досъдебно производство, е от 17 февруари 2020 г. То е публикувано от сдружение "БОЕЦ".

От постановлението става ясно, че по преписката не са събрани доказателства за корупционни престъпления, извършени от Цветанов.

В него се посочва, че проверка се е водила и от Софийската градска прокуратура, която е приключила на 20 ноемврви минала година също с отказ да се образува досъдебно производство.

Проверката започна на 20 март миналата година по сигнал на сдружението. Поводът беше публикация, че тогавашният втори човек в ГЕРБ е купил в кв. "Изток" апартамент с асансьор, който стига до хола му, на цени по-ниски от пазарните.

Цветанов се оттегля от ръководството на ГЕРБ
Обновена

Цветанов се оттегля от ръководството на ГЕРБ

Оставката вече е приета от Бойко Борисов

Заради жилището Цветанов беше проверяван и от антикорупционната комисия, чийто тогавашен шеф Пламен Георгиев подаде оставка заради тераса покрив.

Комисията установи, че няма конфликт на интереси. В разгара на скандала политикът подаде оставка.

По повод на "Апартаментгейт" бившият главен прокурор и настоящ шеф на комисията Сотир Цацаров беше питан в парламента от депутатката от БСП Кристина Сидорова в четвъртък.

Тя се интересуваше защо в доклада на комисията за миналата година не е споменат скандалът.

КПКОНПИ работи усилено, но пропуснала няколко апартамента
Обновена

КПКОНПИ работи усилено, но пропуснала няколко апартамента

Най-големите олигарси били в ареста, похвали Спас Гърневски

"Отчетният доклад не е вестник, отчетният доклад не е информационен сайт. Вие казахте, че в отчетния доклад не присъства терасата на Пламен Георгиев, съжалявам, че ще ви го припомня, но в отчетния доклад не присъстват и проверките за закупени недвижими имоти в град София на немалка стойност и от парламентарни представители, които са от вашата парламентарна група, затова нека да бъдем обективни, но пак го казвам отчетния доклад не е вестник", заяви Цацаров.

Припомняме, в края на март Цветан Цветанов подаде оставка, след като избухна скандалът с имотните сделки на хора от властта, купили жилища от "Артекс", на по-ниски от пазарните цени.

Той обаче остана зам.-председател на ГЕРБ, както и пое ръководството на предизборния щаб на партията за европейските избори.

Малко по-късно той заяви, че се оттегля от ръководството на ГЕРБ. 

След оставката на Цветанов депутатът Даниела Дариткова пое лидерския пост в парламентарната група на ГЕРБ. Малко по-късно тя заяви, че никога няма да бъде Цветан Цветанов в парламентарната група, но ще търси диалог и консенсус в работата си.