Всички действия на ДНСК, докато аз съм началник, ще бъдат при абсолютно спазване на всички съдебни разпоредби. В това бе категоричен директорът на ДНСК архитект Влади Калинов пред БНТ докато под прозорците на институцията му се провежда протест на собствениците и работници на "Артекс".

Припомняме, вчера шефът на ДНСК огласи решение да издаде нова заповед за спиране на строителството на небостъргача "Златен век". От Инициативния комитет "Лозенец" отново изрази подозрение, че заповедта няма да е юридически издържана.

Той се позова на решение на ВАС. Според Влади Калинов предметът на спора не е срокът за разрешението за строеж. Строежът е законен до 2020 г. и това, което е построено до момента, е конструкцията само на един етаж. Ние нямаме претенции към останалата част на сградата. Архитект Калинов не може да разбере поведението на строителите защо не са поискали разрешение от Столична община за довършване на строежа.

Артекс: Огорчени, възмутени, потресени продължаваме протестите

Артекс: Огорчени, възмутени, потресени продължаваме протестите

Това е тежка държавна репресия и административен произвол

Съдът ще прецени кой е прав и кой не, като архитект той е спокоен за действията си, защото са взети на база закона.

Според Влади Калинов има допуснати няколко нарушения на ДНСК - не са спрели разрешенията за строеж, като едното от тях било нищожно. Има допуснати тежки решения и разсъждаваме какво да правим, за да не се допуска да се случат проблеми с терена, уточни архитект Калинов.

ДНСК не може да пипне нищо, докато казусът се разглежда от съда. Архитект Влади Калинов е изключително изненадан от езика, който се използва на протестите, като се има предвид, че вече е направил среща с "Артекс".

Имаме ясни факти те са, че тази фирма е знаела отдавна за какво става въпрос, коментира Калинов. Това, че строежът е спрян и съдът е постановил нещо различно, не означава, че ние можем да приспаднем това време. Аз нямам правно основание да издам заповед да приспадам или да слагам някакви дати, посочи архитект Калинов.

Кметът на столичния район "Лозенец" иска спиране на строежа на небостъргача "Златен век"

Кметът на столичния район "Лозенец" иска спиране на строежа на небостъргача "Златен век"

Разрешават само 8-етажна сграда

Припомняме, ИК "Лозенец" оспорват строителството в съда, но в средата на май месец Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд - София град от ноември, с което беше отменено спирането от ДНСК на строежа на небодстъргача в столичния квартал "Лозенец". ДНСК е направила вече 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно. Само преди десетина дни обаче служебният министър разпореди нова проверка. 

Арх. Виолета Комитова призна, че случаят "Златен век" е с дълга история, започнала от 1995 г. с градоустройственото решение, с множество други промени, инвеститори, разрешителни за строеж, с удължавания, спирания, с два закона, които са прилагани, но и намеса на политици и силно присъствие на Столична община. Отделно и много сериозни финансови интереси.

След няколко години протести на 6 април 2019 г. от "Артекс" преустановиха строежа на "Златен век", обявявайки, че това е съобразяване с разпореждането на министър-председателя - тогава Бойко Борисов.

Предмет на спор е и поправка в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и дали тя има отношение изобщо към този строителен обект.

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

По искане на Фандъкова и след справка с Петя Аврамова

Припомняме и че строителната фирма "Артекс" се озова и в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени. Оказа се, че хора от властта са купували апартаменти от фирмата на цени, няколко пъти по-ниски от пазарните.

Скандалът стана повод за оставките на:

- Цветан Цветанов от парламента; - Цецка Цачева като правосъден министър; - зам.-министър Ваня Колева; - зам.-министър Красимир Първанов, закупили апартаменти именно от "Артекс".